1 2 3 4 5

ВестиШта је горушица (гастроезофагеални рефлукс)?

Горушица је појава приликом које се кисели садржај из желуца враћа у једњак, јер је мишићни прстен на доњем крају једњака релаксиран више него обично. Манифестује се као болан осећај, или осећај печења у горњем делу стомака, или груди, а понекад зрачи и у врат. На енглеском језику, горушица се зове „heartburn" (печење срца у буквалном преводу) што може да укаже на најчешћу локализацију симптома.
Горушица је веома честа појава на нашим просторима због масне и зачињене хране која се уноси и најчешћа је тегоба везано за систем органа за варење.

Продужено излагање враћању киселине доводи до езофагитиса (запаљење једњака). Езофагитис је упала унутрашњег слоја једњака због поновљених епизода враћања киселог желудачног садржаја у једњак. Дугогодишњи езофагитис може да се компликује формирањем ожиљака који могу да направе трајна сужења (стриктуре) једњака. То може отежати, или чак онемогућавати гутање. То је озбиљно стање које захтева хитну клинички евалуацију и третман, али на срећу, ова компликација је релативно ретка.

Такође, кисели садржај може да доведе до улцерација (појаве чирева) што доводи до крварења и што може да узрокује анемију због хроничног губитка крви.
Постоје одређени случајеви у којима се гастроезофагеални рефлукс јавља и поред доброг функционисања мишићног прстена на једњаку.

Хиатус хернија - желудац пролази кроз дијафрагму и једњак је широко отворен што омогућава да се желудачна киселина врати у једњак.

Прекомерна тежина - ако особа има прекомерну телесну тежину, велика количина масти у трбушној дупљи повећава притисак на сам желудац. Смањење тежине смањује рефлукс.

Трудноћа - пошто се материца повећава током трудноће, она притиска желудац, што повећава склоност ка рефлуксу. Осим тога, хормоналне промене доводе до опуштања мишића једњака у току трудноће.

Оброци - што је већа количина хране у желуцу, то је већа тенденција да се рефлукс појави. Такође, ова појава се односи и на масну храну која се дуже задржава у желуцу због успореног варења. Избегавање обилних оброка, посебно у вечерњим сатима ће смањити тенденцију да се рефлукс појави. Чоколада, кафа, воћни сокови и алкохол доприносе развоју горушице.

Дуван - дуван спречава сфинктер једњака да ради исправно и повећава производњу желудачне киселине.

Затвор - затвор повећава склоност да се рефлукс појави повећавањем притиска унутар трбушне шупљине.

Лежање на равном - лежање на равном повећава могућност настанка горушице. Једноставан начин да се то промени је да се подигне узглавље подметањем јастука, или подизањем читавог кревета укосо.

Како се манифестује горушица?
- горушица се најчешће манифестује као осећај печења у горњем делу трбуха и у грудима
- киселина из желуца може да стигне и до усне дупље и ждрела што се манифестује као горак, непријатан укус који може да направи осећај печења, или љутине одређен број пацијената има и тешкоће приликом дисања, као и промуклост, јер кисели желудачни садржај може да иритира гркљан и респираторни тракт подригивање је уобичајена појава

Симптоми се обично јављају после конзумирања велике количине хране, или после масног и зачињеног оброка, али и након конзумирање алкохола. Лежање, или савијање могу да провоцирају враћање киселог садржаја. Пушење може да погорша горушицу

Учесталост симптома варира. За већину људи, они су ретки, али недељне и дневне епизоде нису неуобичајене.

Како се гастроезофагеални рефлукс дијагностикује?
Симптоми гастроезофагеалног рефлукса могу бити толико очигледни да су довољни за постављање дијагнозе.

Ако је лекар у недоумици, гастроскопија (снимање желуца посебном сондом) је златни стандард у постављању дијагнозе. Током гастроскопије, езофагитис, хијатус хернија, чиреви и друга стања могу бити пронађени, или искључени.
Друга могућност је да мери киселост у доњем делу једњака за време 24 часовног периода. Могуће је измерити и притисак у једњаку помоћу технике која се зове езофагеална манометрија.

Симптоми гастроезофагеалног рефлукса могу да личе и на пептички улкус. Болови у грудима могу да личе на ангину пецторис. Ови стања ће понекад морати да се искључе пре него што дијагноза дефинитивно постави.

Како се гастроезофагеални рефлукс лечи?
Гастроезофагеални рефлукс се углавном третира лековима који смањују киселост желудачног сока. У већини случајева, антациди успешно контролишу симптоме.
Често, лечење се почиње и лековима под називом инхибитори протонске пумпе, као што је Омепрол (Омепразол). То су лекови једноставни за коришћење, обично узима једна таблета дневно.
У малом броју случајева, у којима је стандардна терапија била неуспешна, проблем може бити решен хируршким процедурама у којима се сфинктер једњака ојачава (фундопликација). Само мали проценат људи са рефлуксном болешћу захтева ову опцију лечења.

Следеће промене у начину живота могу да смање ризик од развоја рефлукса:
- смањење телесне тежине на нормалне вредности
- избегавати обилне и масне оброке
- избегавати оброке пред спавање
- ограничење уноса кафе
- смањити уношење алкохола
- престанак пушења

Ако симптоми нису чести - мање од пет пута месечно - они могу бити третирани лековима као што су антациди . Сода бикарбона се не препоручује, јер може последично да повећа лучење желудачне киселине. Лекар, или фармацеут ће пружити савет о овим врстама лекова.

Извор: симптоми.рс
датум: 3.6.2022.