1 2 3 4 5

ВестиГОНАРТРОЗА

Гонартроза представља артрозу коленог зглоба. Артроза је дегенеративна промена зглобне хрскавице, која затим узрокује промене и на осталим деловима зглоба (зглобна чаура, кост), а пре или после се карактерише болом и оштећеном функцијом зглоба.

Узрок настанка

Упркос интензивним истраживањима, узрок настанка дегенеративних болести зглобова још увек је недовољно познат. Процес старења ткива, многи спољашњи фактори, поремећаји хормонске равнотеже и наследна предиспозиција, представљају факторе одговорне за настанак артроза. Зависно од узрока настанка дегенеративних болести зглобова, разликујемо примарне и секундарне артрозе.

Код примарних артоза, уз нормално оптерећење, постоји “слабост” хрскавице непознатог порекла.

Код секундарних артроза, уз нормалну хрскавицу постоји преоптерећење, а може бити последица повреде, урођене аномалије зглобова, метаболичких и ендокриних болести, упала итд.

Клиничка слика
Најчешћа локализација артрозе је у зглобу колена. У почетку развоја ове артрозе главни симптом је бол при одређеном активностима (пењање уз и силажење низ степенице), као и краткотрајна укоченост при првим покретима после мировања. У том периоду једини позитиван клинички знак могу бити крепитације при пасивним покретима. Тек касније јавља се ограничење у обиму покрета, тврдо задебљање зглоба и евентуално нестабилност колена због слабљења квадрицепса и олабављења тетива. То је разлог наглог "клецања" и "отказивања" колена. Касније због већег оптерећења медијалноиг дела колена, често се јавља варус деформација зглоба ( О ноге), што доприноси даљем бржем оштећењу свих структура и нестабилности и лабавости зглоба.

Дијагноза
Осим на основу симптома, болест можемо дијагностиковати и на темељу рендгенографије. Карактеристичне радиолошке промене на захваћеним зглобовима потврђују дијагнозу, али ваља напоменути како радиолошке промене нису увек у корелацији с клиничким симптомима. У изузетно ретким случајевима у дијагностици се можемо користити и другим радиолошким претрагама (ЦТ, НМР).

Лечење
Нажалост, промене на хрскавицама и костима су иреверзибилне (непоправљиве). Лечење се састоји у смањењу болности и мишићног спазма, побољшању функције, спречавању контрактура и оспособљавању за активности дневног живота.

Лечење може бити:
- лековима: аналгетици, антиреуматици, антифлогистици, миотонолитици
- физикална терапија: хидротерапија (омогућава покрете у зглобу са смањеним оптерећењем), кинезитерапија (растеретне вежбе и потом јачање мишића стабилизатора зглоба) и електротерапија (углавном аналгетска)
- хируршко лечење (палијативни, каузални, артропластике, артродезе и експериментални покушаји замене или регенерације хрскавице).
Извор: стетоскоп.инфо
датум: 24.5.2023.