1 2 3 4 5

ВестиХАЛУЦИНАЦИЈЕ

Халуцинације су врло честе код болесних од шизофреније, маније, пострауматских поремећаја, делиријума, деменције. Други узроци могу бити интоксикација или опијеност марихуаном, ЛСД-ом, кокаином, креком, хероином, алкохолом. Некада се халуцинације јављају и код тешких болести као што су инсуфицијенција бубрега и јетре и тумори мозга.

Клиничка слика
Најчешће и типичне су слушне халуцинације, нарочито гласови. Ради се о гласовима које чује само болесник. Најчешће гласови међусобно разговарају, коментаришу болесниково понашање, дају савете или критикују болесника. Гласови могу и наређивати па говоримо о императивним халуцинацијама.
Ређе су видне халуцинације, што значи да те особе виде ствари које не постоје, нпр. могу видети неку необичну светлост, могу видети чудовишта, људе, предмете и сл. Постоје и телесне халуцинације што значи да пацијенти имају осећаје по телу који нису изазвани правим надражајем. Тако нпр. могу осећати да им се унутрашњи органи распадају или путују по телу, да им струја пролази кроз ноге. Најређе су халуцинације мириса и укуса.

Дијагноза
Поставља се на основу анамнезе, клиничке слике, неуропсихијатријског прегледа, лабораторијских анализа, рендгенографије, ЦТ-а (компјутеризована томографија), НМР-а (нуклеарна магнетна резонанца) мозга.

Лечење
Лечи се основно обољење које је проузроковало халуцинације. Код шизофреније се примењују антипсихотици. Класични антипсихотици ублажавају позитивне симптоме шизофреније, односно халуцинације и сумануте идеје.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 26.8.2022.