1 2 3 4 5

ВестиХАШИМОТОВА БОЛЕСТ

Хашимотова болест је аутоимуно обољење где ћелије имуног система нападају и разарају ткиво штитасте жлезде (тиреоиде). Симптоми не морају да се појаве на почетку, а како запаљење напредује, опадају хормони штитасте жлезде, што води у хипотиреоидизам. Хашимотова болест се јавља код оба пола, нешто чешће код жена после 40. године, а бележе се случајеви и код тинејџера, показују истраживања.

Тиреоида је ендокрина жлезда која се налази са предње стране врата, испод Адамове јабучице. Задужена је за производњу Т3 - тријодтиронина и Т4 - тироксина, хормона који регулишу метаболизам телесних ћелија.
Други називи, поред Хашимотова болест су "Hašimoto tireoiditis", хронични лимфоцитни тиреоидитис и аутоимуни тиреоидитис.
Узрок Хашимотове болести није откривен
Тачан узрок Хашимотове болести још увек није познат, али је доказано да значајну улогу играју аутоимуни процеси. Имуни одговор организма изазива запаљенски процес који временом уништава структуру жлезде и изазива карактеристичне симптоме.

Лекари у Америци наводе статистичке податке према којима у Сједињеним државама на сваких 100 људи, пет особа болује од Хашимотове болести. За Србију не постоје прецизни подаци, али се у медијима појављују процене стручњака о томе да болест погађа сваког 6 или 7 становника ових простора.
Иако се учесталије јавља код жена после 40. године, Хашимото погађа оба пола. Ризик за настанак запаљења се повећава, ако у породици постоје оболели, или код оних који већ болују од неке аутоимуне болести, показују истраживања. Као неки од окидача аутоимуних процеса се наводе вируси, стрес, инфекције или зрачење.

Болест је у почетку скривена
Клиничка слика је у прво време оскудна или нема никаквих симптома. Како запаљење напредује, штитаста жлезда постаје увећана што примећује пацијент или се открива случајно на прегледу због других проблема. Када се значајно смањи њена функција, јављају се поспаност, умор, малаксалост, лако замарање, несаница, нервоза… што представља аларма да се што пре оде на лекарски преглед.

Како болест даље напредује, могу се јавити неки од следећих симптома:
- повећање телесне тежине
- лош квалитет и опадање косе, ломљиви нокти, сува кожа
- поремећен меструални циклус,
- бол у зглобовима и грчеви у мишићима
- поремећаји срчаног рада,
- смањено знојење
- осетљивост на хладноћу
- затвор
- промуклост
- утрнулост/мравињање, лоше памћење, депресија

Све су ово знаци смањене функције тиреоидне жлезде, која се опипава на врату као увећана, ситно зрнасте структуре. Тегобе које погађају оболеле су различите, могу укључивати тек неколико или више симптома, изазивају различите системске проблеме. У питању је озбиљна болест и важно је јавити се лекару који ће поставити дијагнозу и одредити терапију.

Биохемијске анализе крви су добар показатељ
На првом прегледу, лекар ће у разговору са пацијентом тражити све битне детаље о симптомима које је пацијент опазио, о породичној историји болести, и опипати врат. Ако се ради о Хашимотовој болести, биће неопходно да одрадите лабораторијске претраге.
Између осталог, утврђује се присутност антитиреоидних антитела (ТПО), затим ниво тиреоидних хормона у крви и ТСХ који стимулише рад штитасте жлезде. Код неких пацијената налаз ТПО је уредан, па се примењују допунске дијагностичке процедуре, ултразвучни преглед штитасте жлезде и ретко пункциона биопсија.

Излечење није могуће, а терапија је доживотна
Не постоји излечење код Хашимото тиреоидитиса. Ако болесник има благу клиничку слику, мало увећање жлезде без субјективних сметњи, уз редовне контроле и проверавање хормоналног статуса лечење није потребно.
Хашимотову болест треба схватити озбиљно, уколико се не лечи може утицати на појаву карцинома.
Хормоналном терапијом, која се пије у таблетама, се постиже добра регулација нивоа хормона у организму што у наредних неколико месеци доводи до губитка симптома и регулисања метаболизма. Терапија се узима доживотно. Ако је штитаста жлезда превише увећана, може бити индиковано хируршко уклањање дела или читаве тироиде.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 27.8.2022.