1 2 3 4 5

ВестиNASLOV VESTI

Под појмом масивна хемоптизија у одраслих подразумева се експекторација више од 600 мл крви, док се код деце, наравно, ради о мањим количинама. Масивна хемоптизија је једно од најтежих ургентних стања у дечјој онкологији, са великом смртношћу.

Етиологија

Најчешћи узрок хемоптизије, код болесника који је због своје основне болести подвргнут цитостатској терапији, јесте аспергилоза плућа, а описани су веома ретки случајеви бактеријских инфекција плућа које су се компликовале хемоптизијом. Тумори скоро никада нису узрок хемоптизије.

Клиничка слика

Масивној хемоптизији по правилу претходи експекторација мањих количина крви. Хемоптизији не мора да претходи јак кашаљ, напротив, често се види да болесник са лакоћом испљуне крв. Да се ради о експекторираној крви може се потврдити пажљивим клиничким прегледом. Када крв потиче из плућа, боја је светлоцрвена, а на задњем зиду ждрела се не уочава сливање крви из носа.

Дијагноза

Поставља се на основу описане клиничке слике и радиографије плућа.

Лечење

Болеснику који је експекторирао крв треба начинити хитно радиографију плућа и упутити га у центар који има једниницу интензивне неге и субспецијалистичку хематолошку и онколошку службу. У транспорту је неопходно успоставити венску линију и осигурати орофарингеални тубус, кисеоник и растворе за надокнаду волумена. Уколико настане масивна хемоптизија, најважније је превентирати асфиксију. Болесника треба поставити да лежи на оној страни на којој је промена на плућима, да би се спречило скупљање крви у здравом плућном крилу. Најчешће је неопходно пласирање орофарингеалног тубуса и надокнада волумена. У болничким условима наставља се корекција евентуалне удружене тромбоцитопеније и коагулационог поремећаја.

Да би се превенирала масивна хемоптизија, треба енергично лечити аспергилозу плућа антифунгицидима у болничкој средини.

Извор: симптоми.рс
Датум: 23.6.2022.