1 2 3 4 5

ВестиШта је хиперестрогенизам?

Хиперестрогенизам представља прекомерне нивое естрогена (женског полног хормона који луче јајници) у организму. Повећани нивои естрогена се могу јавити код оба пола, али су чешћи код особа женског пола. Уколико се прекомерни нивои естрогена налзе код репродуктивно способних жена, често се стање назива синдром естрогене доминације.

Синдром естрогене доминације се може јавити код полицистичних јајника, прекомерне телесне тежине, фиброцистичне болести дојке, држања строгих дијета са ниским нивоом влакана у исхрани... Код овог синдрома постоји упоредо низак ниво прогестероне уз повећане нивое естрогена. Код нормалних нивоа прогестерона и повећаног нивоа естрогена, узрок је најчешће уношење лекова којии садрже естроген, или присуство естроген секретујућих тумора (тумори порекла Лајдигових и сертолијевих ћелија, тумори надбубрежних жлезда, тумори порекла герминативних ћелија, различити тумори јајника...). Свака друга пацијенткиња са хиперестрогенизмом је у менопаузи.

Најчешће долази до појаве симптома и знакова попут:

-могућа је појава олигоменореје (нередовни циклуси)

-менструална крварења могу бити изузетно болна са јаким грчевима

-јављају се ановулаторни циклуси (циклуси без овулације)

-либидо може бити смањен

-кожа постаје нешто сувља

-код мушкараца се може јавити импотенција

-код оба пола може постојати стерилитет

-може доћи до развоја различитих туморских процеса и појаве неких аутоимуних обољења

-постоји могућност настанка продужених менструалних крварења (метрорагија)

-честе су промене расположења (депресивност, анксиозност, иритабилност)

-јављају се главобоље

-могућ је добитак у телесној тежини

Анамнеза са клиничком сликом и објективним прегледом у великој мери помаже да се посумња на ово стање.

Од лабораторијских анализа потребно је начинити мерење нивоа естрогена и фоликостимулирајућих и лутеинизирајућих хормона у крви. Ултразвучни преглед трбуха и тестиса, скенер (конпјутеризована томографија) и нуклеарна магнетна резонанца се рутински раде код постојања сумње на туморске процесе.

У лечењу хиперестрогенизма који је настао јатрогено, услед деловања лекова који садрже естроген, довољно је укидање лекова и стање се поправља.Код постојања тумора који секретује естроген, често је потребно хируршко лечење, а некада долази у обзир радијациона и хемиотерапија у зависности од природе тумора.

Може се покушати са давањем већих доза прогестерона ради успостављања нормалног менструалног циклуса.

Извор: https://simptomi.rs/bolesti/10-endokrinologija-bolesti-zlezda-sa-unutrasnjim-lucenjem/195-povisen-nivo-estrogena-neredovni-menstrualni-ciklusi-produzeno-menstrualno-krvarenje-bolne-menstruacije-primarna-hipersekrecija-hyperestrogenismus-primarius-hormonski-poremacaji-simptomi-medicina-zdravlje-lekar-trudnoca-bolesti-ishrana-dijeta-dijagnoza-uz

16.09.2021.