1 2 3 4 5

ВестиШта је хркање?

Дисајни путеви су често на појединим местима ужи и на тим, ужим местима настаје турбулентно струјање ваздуха које се манифестује као хркање. Током спавања, мишићи меког непца су опуштени и падају, заједно са ресицом ка задњем зиду ждрела, па настаје још веће сужење, у виду пукотине кроз које пролази ваздух.
Када ваздух почне да струји, долази до вибрирања меког непца са ресицом, што се манифестује као хркање.
Прекомерна телесна тежина, конзумирање алкохола и коришћење неких лекова може да погорша хркање.
Статистике показују да у узрасту од 30 година, 5% жена и 20% мушкараца хрче. У старијем узрасту, тај проценат се повећава.

Хркање није само медицински проблем, већ и социјални. Они који хрчу у сну, ометају особе које су у истој просторији. Неки производе буку и од 85 децибела, што је једнако буци у саобраћају.
Ако током хркања дође до потпуног затварања дисајног пута може доћи до опасног прекида дисања које траје неколико секунди. Организам тада рефлексно подиже крвни притисак и може доћи до развоја инфаркта, или можданог удара. Ако се оваква ситуација понавља, долази до појаве умора и поспаности приликом буђења, јер ћелијама недостаје кисеоник.

Код прекомерне телесне тежине, долази до накупљања масти у меком непцу, па је појава затварања дисајног пута лакша. Алкохол релаксира мишиће и доприноси овој појави. У старијем животном добу,хркање је учесталије, јер долази до слабљења мишића.
Хркање је чешће код људи који дишу кроз уста због немогућности проласка ваздуха кроз нос, нпр. због упале носне слузокоже и синуса, носних полипа, увећања крајника итд.
Коришћење лекова за спавање потенцира развој хркања, јер долази до опуштања мишића и затварања дисаних путева.

Како се лечи хркање?
Конзервативни начин лечења се најчешће користи, а подразумева смањивање телесне тежине, избегавање алкохола и лекова за спавање, саветовање да се спава на боку (спавање на леђима олакшава затварање дисајних путева) и бављење спортом, због јачања мишића и одржавања њиховог тонуса.
Постоје и разна помагала која се користе у лечењу хркања, али људи их избегавају, јер нису претерано комфорна за ношење. На располагању је направа за држање језика која не допушта западање у грло. Постоје и разне маске и апарати који држе доњу вилицу, али не постоји ни једна студија која показује у којој мери су ова средства заиста ефикасна.
Трећи је начин хируршка интервенција којом се уклања препрека, деформисани нони септум, крајници, полипи у носу...
Једна од хируршких метода је скраћивање непчаних лукова и ресица према крајницима. Метод се спроводи класичним приступом, ласером, али користе се и радиоталаси који делују на слузокожу и тиме чине да се пролаз ваздуха несметано одвија.
Такође, може се начинита и интервенција на језику чиме се смањује волумен задњег дела и тиме шири дисајни пут, ако је узрок његово западање ка задњем зиду ждрела.

Код деце, узрок хркања је увећање трећег крајника и лечење подразумева њихово отклањање.

Извор: "siptomi.rs"