1 2 3 4 5

ВестиИНКОНТИНЕНЦИЈА

Ако имате изненадну потребу за мокрењем коју не можете да контролишете, тада се код вас вероватно ради о уринарној ургентној инконтиненцији. За овај поремећај окривљује се лака инфекција мокраћних канала.

Ако само мало губите контролу, и то онда када кашљете, кијате, смејете се или када подижете терет, тада имате стрес инконтиненцију. Ова инконтиненција је проузрокована слабљењем мишића карличног дна који подупиру мокраћну бешику и затварају уретру. Ти мишићи се могу повредити током порођаја, прерастегнути услед претеране гојазности, или променити процесом старења.

Узрок настанка
Инконтиненција може бити проузрокована неким неуролошким поремећајем или болешћу, као што је Алцхајмерова.

Симптоми и знаци
Невољно мокрење
Мале количине мокраће излазе на притисак, код кијања и кашљања

Ако лекар претпоставља да постоји инфекција, саветоваће Вам да се уради микробиолошки преглед мокраће. Када у узорку мокраће нема микроба, спроводе се даља испитивања овога поремећаја, који је веома непријатан, али није опасан по живот.

Лечење
Медикаменти. Инфекција бешике лечи се антибиотицима. Понекада вагинално апликовање креме са естрогенима појачава функцију мишића карличног дна, чиме се смањује или у потпуности отклања уринарна инконтиненција. Хируршко лечење. Код стрес инконтиненције мишићи карличног дна могу се хируршким путем појачати. Лекар ће Вам можда саветовати ношење песара (уложак кружног облика направљен од специјалне пластике који се намешта на сам свод вагине, око грлича, и подупире органе мале карлице). Јачање мишића карличног дна може се спровести и вежбањем.

Извор:стетоскоп.инфо
датум: 8.8.2023.