1 2 3 4 5

ВестиИнтервју др Слободана Овуке, директора Опште болнице Панчево поводом доделе Новембарске награде града Панчева и више о функционисању болнице током пандемије КОВИД-19

„Свака награда која стиже са друштвеног миљеа у ком радимо и живимо значи много. Значи свима нама који смо даноноћно у служи заштите људског здравља свако признање даје подстрек и обавезу да будемо још бољи у будућем времену. А свакако значи и да нас се неко сети и укаже на нас и напоре које улажемо и дан данас у овој години која је обележила светска криза и светска пандемија", рекао је др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

„Панчевачка болница је од 9. априла ушла у ковид систем и поред Војне болнице, Карабурме и Инфективне клинике смо једина установа која није ни излазила из ковид система. Само што се мењало је бројно стање у паузама између епидемиолошких таласа. Имали смо најмање 5 пацијената а у неким тренутцима било је око 200. У данашњем пресеку лечи се 180 људи, на срећу наших суграђана мањина је из територије Јужног Баната, рецимо трећина и мање од тога. Били смо део подршке, београдском систему ковид болнице и колеге које су уз нас су захвалне Панчеву и панчевачкој ковид болници, једном топлом пријему, на добром и квалитетном лечењу", додао је др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

„Код нас лечило се доста колега из београдских болница, и у више прилика то су препознали директори КЦС и осталих клиничких центара. Ми смо пре три дана проширили капацитете наше ковид болнице, па смо уз 102 лежаја које имамо у павиљонским објеткима, Старог Грудног одељења, ОРЛ и Инфективног одељења придодали још око 150 лежајева у новом Интерном блоку. Тако да смо у стању да збринемо око 250 ковид пацијената што није нимало лако уз врло тешке услове рада, за све запослене, ту не искључујемо спремачице, помоћно особље, медицинске стере, медицниске раднике свих профила,радиологе, лаборанте, специјалисте, инфектологе који подносе највећи терет, пошто је то њихова струка. Док смо сви остали ми ту да у некој логистици све то организујемо и ова награда је заправо признање свим запосленим и то сам нагласио приликом уручивања награде у Градског кући што не можемо да свих 1200 запослених дођемо, да народ види све те запослене. Ја сам ето тренутно на челу установе па сам репрезент тог рада. Свакако да су сви то заслужили својим залагањем, доказали смо да смо један организован тим, нисмо имали никаквих већих потешкоћа са особљем, што се доказало у појединим местима у Србији. Сви наши запослени озбиљно су схватили своју улогу у овој ситуацији. И данас имамо наших 9 запослених заражених, од 1200 то је минималан број. То нас је чувало кроз све ове месеце, како бисмо могли да пружимо бригу најтежим пацијентима који су упућени из разних крајева Србије од преко 30 градова. Били смо и остали један бедем у чувању нашег града, а опет смо прихватили велики део Србије и показали смо се као установа која ради организовано тимски у тој помоћи. За ових 9 месеци показали смо кроз рад у ковид режиму да смо једна озбиљна установа", указује др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево .

„Са моје стране желим да честитам свим мојим запосленима. Као један добар пример добре организације, струковног и примерног рада. За све то време радимо и у зеленој зони. И данас имамо 140 пацијената у зеленој зони преко 350 пацијената се лечи у нашој болници. Као што то обично јесте у једном сређеном систему какав је наша болница данас. Ми смо дошли у пандемијско време, врло спремни и квалитетно бољи опремом и сама рекнструкција Интерног блока пружила нам је могућност да лечимо најтеже пацијенте, развод кисеноика, у свакој соби је могуће да се укључи респиратор за оне најтеже, а сви добро знамо на шта је личила та иста болница толике године. Оно што смо и тада тражили показало се као једно добро предвиђање, иако нисмо знали да постоји Ковид. Тражили смо да у свакој соби постоји тај прикључак свих медицинских апрата. Пре свега прикључак медицинског кисеника,аспирације, једну климатизацију отвореног типа тако да можемо да укључимо климатизацију и грејање како смо досад и радили. Потпуно су другачији услови рада за запослене. Тако да је то пре свега код њих створило поверење тако да можемо да изађемо у сусрет и на ове најтеже изазове. У тој једној међусобној комуникацији и позитивном окружењу и радимо. Тако да ми увек имамо добровољаца који хоће да уђу у ковид зону. Што није случај у другим установама", одговорио је др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

„Ми смо успели да направимо добар тим, једну добру радну средину, позитивну у којој се презонаје квалитет. Примили смо много младих лекара, имамо око 60 људи на специјализацији, сви су они јако вољни да раде и раде сада и у црвеној и зеленој зони дежурају и постаће прави специјалисти и лекари зато што су знали да у панчевачкој болници нису никад брже добијали посао, на одређено, за стално, специјализације. Ниједна установа у Србији, а да је наше величине нема 60 специјализаната у једном часу као што је у овом тренутку, сви ти људи свакодневним радом, напредовањем и учењем постају основа ове установе у нарединих пар деценија. А ми ћемо запошљавати кад год то можемо. Примили смо један одређени број медицинског и немедицинског особља, узели смо доста опреме тако да смо без обзира на ковид пандемију омогућили симетрично опремити болницу. Очну болницу смо успели да испромовишемо, купимо нови ОЦТ уређај, сада је у плану набавка још опреме и тиме смо успели се Очна болница профилише као једно од најозбиљнијих очних одељења у Србији, попут Очне клинике и поред пандемије ми ћемо достићи број од 1000 катаракти, што ниједна очна болница не прилази том броју. Такође опрема нова је стигла на ОРЛ и Патологију. Ми смо заменили многе апрате који су били стари 30 и 40 година. РТГ апрат који је био стар преко 40 година. Купили смо један нови Рендген. Тако исто инвестирали смо у људе који су млади, амбициозни, жељни школовања и напретка и све нам се то враћа. Тако да њима није тешко да проведу и 6 и 12 сати у том скафандеру када схвати озбиљно своју мисију и болницу као своју кућу. Ја увек причам младим лекарима де ће велики период свог живота провести у болници", рекао је др Слобдан Овука, директор Опште болнице Панчево.

Комплетан интервју др Слободана Овуке, директора Опште болнице Панчево можете одгледати и одслушати ОВДЕ

Извор видео прилога: Youtube канал РТВ Панчево