1 2 3 4 5

ВестиДр Вељко Божић, начелник ОРЛ одељења ОБП, говорио је у емисији "Панчевачка Панорама" на РТВ Панчево

Доктор Вељко Божић, начелник ОРЛ оделења Опште Болнице Панчево долази са причом која није претерано лепа, али можда када радите на једном таквом месту није баш нешто што је страшно озбиљно. Чини се алергије и убоди инсеката нешто што нас више погађа ове године него раније.

„Па нажалост, можда су те је алергије кренуле мало интензивније, не толико бројне. Можда је допринело овај стицај околности и ово време бујање вегетације. Можда и наше има ту кривице, да се та трава није косила адекватно обрађивале зелене површине, наши суграђани који бораве на тим затвореним просторима, односно зеленим површинама неретко дођу с неким уртикаријама, осипима, гушењима, чак са неким озбиљним клиничким сликама, па неминовно да затраже неку лекарску помоћ, заврше и у болници. Чак и ноћас смо имали једног пацијента којег смо примили. Човек је мало прошетао, нешто јео, али јео је оно што једе иначе, исту храну али дошло је до отока језика и на крају једва смо га одржали у нормалном дисању. Да му не би морали радити трахеотомију. Али то није први случај таквих случајева већ у задњих месец, месец и по дана имамо доста да кажем барем петнаестак. Е сад на те контактне алергене, односно те алергије што се уносе "per os", односно путем хране, оралним путем, неминовно су допринеле супстанце којима се третирају намирнице, што да се не би квариле, да би боље изгледале, лепше. Сад ту на крају, неко на то одреагује ко је осетљивији и аутоматски му изазове отоке слузница усне дупље, језика и то га може чак витално угрозити. Имали смо и пацијената, неколико којим смо морали отворити врат зато што им је оток био толико огроман, односно оток језика, оток слузница, па је затворио дисајни пут. Морали смо направити други дисајни пут односно вештачку вентилацију преко трахеостоме", каже доктор Вељко Божић ОРЛ специјалиста и начелник ОРЛ одељења Опште болнице Панчево.

Амброзија је бујнија нажалост, више него што је била и раније. Сложићете се, није тако ретко да сад прођете, возите аутомобил, а да је има свуда поред пута?

„Јесте то сви ми видимо. Е сад ја могу разумети да се не стиже. Могли би ми сами помоћи да то сузбијемо, јер ми сви очекујемо да то неко други за нас уради и да ми ништа не придонесемо нашој животној средини. Јесте, амброзије можда ове године, бар се мени чини, има више него уобичајено, односно вегетација је већа. Пошто сам у природи често, тако да видим да је вегетација бујнија за овај временски период него што је била годинама уназад", одговорио је доктор Вељко Божић ОРЛ специјалиста и начелник ОРЛ одељења Опште болнице Панчево.

Па можда и толике падавине ово чудно вриеме које нисмо ипак имали, раније толико падавина, али оно што се бележи, пре него јутро смо имали информацију да је доста њих било током ноћи због убода стршљена, због паукова, због убода неких инсеката за које не знају, шта их је можда нешто у току ноћи ујело. Али су те реакције толико бурне некако и саме те копривњача и како да кажемо тако драматично делују.

„Јесте то је све последица третирања неког цвећа. Третирање разним пестицидима , пчеле дођу у контакт са тим, на крају у контакту са људима, односно кожом нашом унесу и те неке друге супстанце па се јави унакрсна реакција која је јача, односно експлозивнија и дође до тих стања малтене до гушења комплетне уртикарије целе коже. Озбиљне ситуације смо имали ове године са уједима инсеката, али мислим да и ту људски фактор доминантан", каже доктор Вељко Божић ОРЛ специјалиста и начелник ОРЛ одељења Опште болнице Панчево.

Шта да урадим ако би се десило тако нешто? За почетак, док не стигнемо код лекара, да ли можда да попијемо неку таблету ако имамо?

„Ко има неки анамнестички податак да је имао нека гушења, да се осипа, има неке алергијске манифестације на боравак у природи, на контакт са неким биљкама, не би било лоше да, иде у прилог да попије неки антихистаминик или да га бар понесе па да тог момента узме тај антихистаминик, те таблете или сируп. Али то би неминовно би требали сви да имају кућној апотеци, јер ми смо кренули од алергија на јагоде па све сад иде периодично, како неко ново воће или ново поврће долази, тако се алергије јављају на друге биљке", предлаже доктор Вељко Божић ОРЛ специјалиста и начелник ОРЛ одељења Опште болнице Панчево.

Морамо то да сузбијамо, када се то само копривњача та на кожи која увијек може да буде бурна и онда потребно нешто да се уради?

„Знате како пацијенти већ сами знају колико је то озбиљно, да ли то пролази уз антихистаминике, таблете које спречавају ту алергијском манифестацију, односно ту реакцију. Ако то не да резултате, они дођу у здравствену установу имамо терапију која је адекватна, можемо указати сваком пацијенту, збринути га и прописати терапију за дугорочну употребу. У болници имамо алергологе који те пацијенте који су учестало са таквим неким манифестацијама, испрате, упуте у неке терцијалне установе, односно Торлак постоје многа решења", каже доктор Вељко Божић ОРЛ специјалиста и начелник ОРЛ одељења Опште болнице Панчево.Комплетан интервју др Вељка Божића на ову и још понеке теме можете погледати ОВДЕИзвор видео прилога: РТВ Панчево
датум: 31.8.2023.