1 2 3 4 5

ВестиИритативни контактни дерматитис

Сви смо упознати са чињеницом да је у свету проглашена пандемија корона вирусом и да је у складу са тим Светска здравствена организација дала препоруке како се понашати и заштити од поменутог вируса.

Једна од мера превенције је и често и темељно прање руку. Неопходно је да прање руку траје минимум двадесет секунди, топлом водом уз коришћење сапуна. У случају када не можемо да оперемо руке пожељно је користити неко дезинфекционо средство (алкохол, асепсол) у виду гела или спреја. Такође је препорука да се при боравку напољу користе заштитне рукавице које су најчешће са унутрашње стране прекривене талком. Ове мере су се показале као врло добре и релативно доступне свима. Али услед честе употребе воде, сапуна, алкохола, асепсола, рукавица и других средстава нарушава се заштитна функција коже на шакама. Кожа се састоји из слоја липида (масти) који се претераним прањем скидају и тиме се кожа исушује. Прво се јавља осећај свраба, затезања, црвенило, а потом и пуцање коже која на појединим местима може и крварити, а у најтежем облику може доћи до секундарне бактеријске инфекције. Најчешће се јавља на бочним странама прстију, на прстима и на надланици шаке. Овакво стање може бити јако болно и непријатно, а неопходно је и даље прати руке, па се проблем само продубљује. Особе са атопијским дерматитисом, чија је кожа и иначе јако осетљива и склона исушивању нарочито су подложне овом оштећењу. Саветује се коришћење чврстих сапуна који имају и одређен проценат креме у себи, а особе са атопијским дерматитисом могу користити и препарате у виду синдета. Након сваког прања или било каквог другог квашења коже неопходно је наносити заштитну крему за руке. На тржишту се налази велики број препарата за негу руку са различитим хранљивим састојцима. Може се користити комбинација крема које хидрирају кожу и оне које ће обновити изгубљени липидни слој. Постоје и препарати који после наношења остављају заштитни филм на површини коже и тиме стварају физичку заштиту. Ако је ипак оштећење коже веће, праћено јачом упалом, некада је потребна и локална примена лекова у виду крема или масти. Тада ће дерматолог на основу клиничке слике саветовати кортикостероидни препарат одређене јачине, по одређеној шеми и одређене дужине трајања мазања, јер се ови препарати не саветују за дужу употребу.

И најздравија кожа ће у ситуацијама када је екстремно исцрпљена развити знаке иритације. Не постоји одређен број мазања који се саветује, али је препоручљиво после сваког прања руку или кад год имате осећај сувоће и затезања коже нанени крему. Не треба да заборавимо на децу код које се исто може јавити овај проблем, који се иначе често јавља у зимском периоду, јер деца често не обришу лепо руке, па оне остану влажне. Деци сада треба објаснити и важност прања руку, на који начин да их правилно перу и после им показати како да користе креме за руке за децу, што им често буде забавно. Нажалост нико не зна колико ће оваква ситуација потрајати те је неопходно пазити на своје здравље, штитити себе и околину, остати код куће и мало времена посветити нези својих руку.

Текст припремила др Тијана Брадић Бркић, специјализант дерматовенерологије у Општој болници Панчево