1 2 3 4 5

ВестиИСХРАНОМ СПРЕЧИТЕ ПОЈАВУ ХЕМОРОИДА

Хемороиди су једно од најраспрострањенијих обољења. Према старистичким подацима од хемороида пати 12% становништва, а од свих болести дебелог црева они чине 40%. Подједнако се јављају и код жена и код мушкараца. У узрасту од 25 - 50 година их има највише.

Када се спомене "хемороид" многи стидљиво спуштају поглед, и о том проблему не говоре никоме, чак ни доктору. И често долазе у стање када више не могу ни седети, ни ходати и онда када немају више куд, из пријемне ординације иду право на хирушки сто.

Како да избегнете ово обољење:
1. Конзумирајте здраве намирнице које садрже пуно влакана
2. Направите кратке паузе и прошетајте уколико дуго седите
3. Одржавајте здраву телесну тежину како се ваше тело не би напрезало
4. Пијте пуно воде како бисте хидрирали организам и смањили могућност затвора

Ротквица
Ротквица је богата несварљивим угљеним хидратима који олакшавају варење, задржава воду, лечи затвор и тако пружа олакшање оболелима од хемороида. Такође, ово поврће је одлично за детоксикацију јер његови лековити састојци помажу бржем зацељивању хемороида.

Вода
У току дана пите често по мало воде, јер је важно да уносите више воде у организам. Уколико ођедном попијете доста воде већину ћете убрзо морати да избаците мокрењем.

Црвена паприка и јод

Узимајте јод и црвену паприку у облику додатака исхрани како бисте помогли јачању крвних судова. Црвена паприка осим тога обнавља ткиво желуца, док је јод добар за иритабилно црево и друге појаве које могу да погоршају хемороиде.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 28.3.2023.