1 2 3 4 5

ВестиПравилна исхрана за старије особе током и након пандемије Ковид-19

Правилна исхрана игра веома важну улогу у сваком животном добу, она даје енергију, чини тело виталним, штити и унапређује здравље. Унос довољно течности је такође важан, посебно за старије особе.

Добра, правилна и уравнотежена исхрана може смањити ризик за настанак бројних хроничних болести и стања: остеопорозе, шећерне болести, гојазности, високог срачног притиска, срчаних обољења и неких врста малигних болести.

Треба следити основна правила исхране за старије особе, а то су:
- Изабрати разноврсну исхрану у складу са могућностима.
- Избегавати храну велике енергетске густине, а мале хранљиве вредности (храна која обилује мастима и простим шећерима, а сиромашна сложенијим угљеним хидратима, беланчевинама, витаминима и минералима.)
- Избегавати заслађене, вештачке сокове и сирупе као и прекомерне количине алкохола.
- Изабрати храну са што мање засићених масти (масти животињског порекла) и холестерола. Биљне масти, маргарине и пуномасне млечне производе избегавати или користити у минималним количинама.
- Након узимања хране, сачекати мало па попити чашу воде, обзиром да старије особе имају спуштенији желудац.

Особе старије од 65 година су посебно изложене тежим клиничким сликама и компликацијама, као и чешћим смртним исходом од последица инфекције корона вирусом. Јачање имунитета је императив, уз здраве намирнице, богате хранљивим материјама, и представља део одбране организма. Исхрана у сваком случају треба да буде прилагођена здравственом стању, истовремено да задовољи дневну калоријску вредност, као и унос неопходних антиоксиданаса и флавоноида, витамина Д,Ц И Б12,цинка, магнезијума, калцијума, фолне киселине.

Једите свеже, сезонско, воће и поврће, интегралне житарице, намирнице богате протеинима, рибу, ћуреће, јунеће, јагњеће, пилеће месо.
Пријатно и здраво Вам било.

Датум: 13.12.2020
Извор: https://zdravljestarih.org.rs/