1 2 3 4 5

ВестиКЛЕПТОМАНИЈА

Клептоманија се не догађа из „сиромаштва", него се обично догађа код добростојећих људи, који немају задовољену потребу за узбуђењем на адекватан начин. Разлози за тај поремећај могу бити неодговарајући однос према родитељима, недостатак топлине у детињству покривеним материјалним, дететова чежња за некаквим похвалама од стране ауторитета, губитак поверења у себе, сексуално незадовољство.

Клиничка слика
Клептоманија је поремећај контроле нагона. Ту се заправо ради о неспособности суздржавања од извођења неког порива или нагона који је опасан за друге или за саму особу и који је обично обележен задовољством, након што се изведе. Обично те особе краду предмете који им нису потребни за личну употребу и немају велику вредност. Пре крађе расте субјективни осећај напетости а за време крађе се јавља задовољство и олакшање. Клептоман тешко преживљава своје стање, искушења су му праћена страхом, а евентуална успешна крађа противречним осећањима олакшања и кривице. Клептоманија није део личности. Особа која краде свесна је како је лоше оно што она ради и да је опасно то у шта се упушта. Неке особе могу после крађе да осете кривицу, да западну у депресију, и да чак скупљају украдене ствари и врате их власницима. Клептомани не планирају крађу и најчешће у том тренутку не размишљају о опасностима којима се излажу како би задовољили свој нагон. Не размишљају о томе да ће бити виђени и најчешће краду када су сами. Клептоманија се јавља и као посебан поремећај, а може се јавити и као клиничка слика других душевних поремећаја.

Лечење
Лечење се спроводи психотерапијом окренутој према особи како би се разумела мотивација и да би се контролисали нагони. Спроводи се терапија понашања да се науче нови модели понашања, (когнитивно-бихевиоарална терапија). Депресија која је у подлози поремећаја реагује на антидепресивна стредства. Изгледи за оздрављење су велики али особа се мора сама одлучити на лечење, потребна је чврста воља за излечењем и у сваком случају потребна је осим психотерапије и лекова такође и помоћ и подршка од стране интимног круга људи, који знају за проблем.

Извор: https://www.stetoskop.info/dusevne-bolesti-i-stanja-bolesti-zavisnosti-psihij/kleptomanija