1 2 3 4 5

ВестиКолор доплер крвних судова врата

Колор доплер крвних судова врата или преглед каротидних и вертебралних артерија је један од најзначајнијих колор-доплер прегледа за велики број симптома, болести и стања. Може бити део евалуације васкуларних узрока како у домену васкуларне медицине (кардиологија, ангиологија, васкуларна хирургија), тако и код пацијената са примарном неуролошком, ОРЛ или офталмолошком симптоматологијом.

Овим прегледом добија се приказ вратних крвних судова који носе крв из срца у мождану циркулацију, у реалном времену.Колор доплер модом утврђује се не само морфолошки степен сужења већ и степен протока .

Доплер-сонографија се заснива на посебној законитости рефлексије , која се јавља када се посматрани објекат креће у одноцу на извор и детектор ултразвучних таласа. Уколико је објекат покретан , разлика фрекфенције упадног и одбојног зрака даје могућност мерења брзине његовог кретања. Доплеров ефекат , мерењем брзине кретања рефрактора ( еритроцита) омогућава процену брзине и смера протока крви и детекцију патолошких промена које захватају артеријске и венске крвне судове. крви у каротидним артеријама.

Анализом спектралне криве (таласа који детектује високосензитивна ултразвучна сонда са колор-доплер модом) може се одредити хемодинамски значај нађених промена за појаву церебро-васкуларних компликација (мождани удар-ЦВИ) и на основу целокупног прегледа и консултација са релевантним специјалностима, благовремено предузети профилактичке мере или хируршки модалитети лечења. Присуство и карактеристике атеросклеротског плака, процена његове стабилности и емболигени потенцијал, степен и локализација сужења, малформације крвних судова, као и хемодинамске карактеристике протока само су део анализе која се врши овим прегледом. Циљ овог прегледа је открити да ли стање ових артерија генерише повишени ризик од настанка можданог удара.

Преглед је безболан, комфоран, нешкодљив. Пацијент је у лежећем положају, слободног врата.Припреманије потребна.Пацијент се након узимања кратких анамнестичких података, полаже на кревет са главом забаченом уназад, како би се лакше приступило регији врата.. Глава пацијента је најчешће окренута на страну, супротно од стране која се испитује.Користи се сонда равне површине, која се наслони на врат.

Када се ради колор доплер крвних судова врата?

Приликом детекције шума у вратним крвним судовима током прегледа;Код пролазних слабости вида или говора;Код појаве трњења, укочености или слабости руку или ногу једне половине тела, једне половине лица;Код изнанадног пада без губитка свести;Код вртоглавица, посебно оних које су повезане са окретањем главе;Код присутних кардиоваскуларних болести: хипертензије, повишених масноћа у крви, ангине пецторис, периферне артеријске болести;Праћење раније откривених сужења или урођених аномалија, који нису у индикационом подручју за хируршко лечење;Контрола након операције каротидних артерија;Пре операција на срцу или аорти, као део обавезног протокола.

Текст на основу извора уредила др Јована Маринковић, Општа болница Панчево, Одељење за радиолошку дијагностику.

Извори- Основи клиничке радиологије,Joerg W.Oestmann, Christoph Wald, Jane Crossin, Београд 2008.