1 2 3 4 5

Вести26. септембар – Светски дан контрацепције

Светски дан контрацепције се обележава сваке године 26. септембра. Kампања је покренута 2007. године на глобалном нивоу, са циљем да се истакне важност употребе различитих метода контрацепције и одговорног сексуалног понашања тако да се омогући свим сексуално активним особама, посебно младима, информисан избор о њиховом сексуалном и репродуктивном здрављу.

Право на сексуално и репродуктивно здравље представља једно од основних људских права, које подразумева да је људима омогућено да остварују безбедне сексуалне односе на задовољство оба партнера, да не доживљавају принуду и насиље и да не страхују од сексуално преносивих инфекција и нежељене трудноће, као и да могу да контролишу плодност на начин који не изазива нежељене последице по њихово здравље.

Поједина средства служе и као превенција инфекције полних органа. Свака контрацепција мора да испуни следеће услове: мора да је ефикасна-сигурна, да не омета нормалан ток сексуалног односа, да је нешкодљива, да је јефтина и приступачна и да се лако примењује.

Средства за контрацепцију се деле на: механичка: (презерватив) који уједно штити и од инфекција, дијафрагма, цервикалне капице, интраутерини улошци (спирала); хемијско механичке методе: ту спадају сперматоцидне масти, вагиналне таблете и глобуле, вагинални улошци, вагинална испирања; биолошке методе: ту спадају хормонска контрацепција, таблете које се највише користе али уз обавезан преглед и савет лекара.

Комбиновану хормонску контрацепцију безбедно користи велики број жена, а посебно се препоручује здравим женама до 35. године старости, женама које нису рађале, које не пуше, којима је потребна ефикасна контрацепција (чести сексуални односи, страх од нежељене трудноће, дуге стабилне везе). Клиничка истраживања потврђују да правилна и стална употреба презерватива од латекса високог квалитета ефикасно штити од ХИВ-а, других полно преносивих болести, као и од непланиране трудноће.

Према проценама СЗО, 214 милиона жена генеративног доба из земаља у развоју које не користе никакву методу контрацепције имају незадовољену потребу за модерном контрацепцијом. Према проценама СЗО, употреба модерних метода контрацепције спречила би 308 милиона непланираних трудноћа, док би испуњавање свих незадовољених потреба жена за модерним методима контрацепције спречило додатних 67 милиона нежељених трудноћа на годишњем нивоу.

Према доступним изворима текст уредио др Драгољуб Гвозденовић , служба опште хирургије , Општа Болница Панчево.

Извори:

1.Уредба о Националном програму очувања и унапређења сексуалног и репродуктивног здравља грађана Републике Србије („Сл. гласник РС”, бр. 120/2017)

2.Трендови контрацептивног коришћења широм света 2015. Њујорк: Уједињене нације; 2015