1 2 3 4 5

ВестиУРТИКАРИЈА (КОПРИВЊАЧА)

Копривњача (уртикарија) је алергијско обољење коже. Иако је релативно честа појава, мало се зна шта је узрок њеног настанка. Кожа је отечена, црвена, рељефаста, а каректерише је свраб или пецкање. Акутна копривњача траје неколико недеља, промене се јављају и нестају за неколико сати, без икаквог трага. У исто време излазе нове. Обично се појави изненада, са карактеристичним симптомима, некада пролази без икаквог лечења, а у неким случајевима прелази у хроничну фазу.

Узрок настанка
- Лекови,
- Козметика,
- Разне врсте хране,
- Адитиви у храни,
- Гљивице,
- Бактерије,
- Цревни паразити,
- Вируси,
- Ређе прашина, полен, длаке, перје.
- Непознат узрок.

Типови копривњаче
Како копривњача изгледа на кожи? Физикалне уртикарије могу изазвати различити физички фактори, гребање по кожи и слично.
- Urtikaria solaris настаје након излагања сунцу.
- Urticaria vasculitis представља појаву перзистирајућих промена, сличних уртикама, код којих се може доказати типична слика леукоцитокластичког васкулитиса,
- Затим urtikaria e frigoreе настаје по типу контактне уртикарије на хладно.
- Уртикарија контакта настаје после контакта са биљкама, животињама, хемикалијама.
- Идиопатска је она уртикарија којој се не може одредити узрок.

Како изгледа копривњача на кожи?
На кожи се налазе плочаста уздигнућа, отечена је, светло црвена и осута, и личи као после жарења копривом. Промене су ограничене површине, неправилног, рељефастог облика и личе на географску карту. Боја уртика је обично ружичаста али може бити и бела, а могу настати пликови испуњени течношћу (везикуле) и мехури (буле). Изражен је свраб!

Уртике брзо настају, трају кратко, неколико минута или сати, и губе се без трага. Истовремено се јављају нове промене, тако да болест може трајати неколико дана, или се може понављати месецима код хроничних форми.

Главни симптоми копривњаче
- Црвенило
- Осип
- Свраб
- Оток

Дијагноза
Поставља се на основу анамнезе, клиничке слике, пробе експозиције и елиминације (алергена), алерголошких кожних проба и имунолошких тестова.

Лечење копривњаче
Најефикаснија терапија би била каузална, због чега је врло важно открити узрок и елиминисати га. У већини случајева терапија је симптоматска, примењују се антихистаминици и кортикиостероиди. Када се тачно одреди узрок неких уртикарија (полен, прашина, отров инсекта) може се покушати са специфичном хипосензибилизацијом.

Извор: Стетоскоп.инфо
датум 28.12.2021.