1 2 3 4 5

Вести96 пацијената у Ковид болници у Панчеву

„Имамо 96 пацијената у Ковид делу болнице, од којих је 6 у интензивној нези, а 20 на кисеонику. Они су генерално стабилни. Тих 26 болесника су теже клиничке слике, чим траже потпору за дисањем у виду кисеоника или те неинванзивне вентилације плућа.
Углавном се људи јављају са обостраним пнеумонијама, температуром и код нас буду 7 до 10 дана, на инфузионом и антибиотском третману. Јуче је било 8 пријема али и 12 отпуста, тако да се неки број одржава. То нису све пацијенти из Јужног Баната, већ је ту доста људи из подручја целе Србије.
У Панчеву је ситација стабилна, људи се опорављају, нисмо имали смртних исхода у последњих пар дана. Јесте 6 људи у интензивној нези али не изискују интубацију, надамо се да ће тако остати и да ће се опорављени и излечени вратити својим кућама“, рекао је др Слобдан Овука, директор Опште болнице Панчево

„У не-ковид делу болнице имамо око 240 пацијената, који редовно примају своју терапију, имамо и оперисаних, порођених у зависности од одељења. Успевамо главну зграду да заштитимо од Ковида, радимо оно што је хитно, неодоложно, операције малигних и тешких стања опасних по живот, фрактуре ортопедске, гинеколошке интервенције које су хитне и малигне као и царске резове, на интерном се људи неометано лече у зависности од болести и индикација. Генерално без обзира на огроман број пацијената, што иначе није био случај у претходним годинама, било би бар упола мање пацијената у болници. Упоредо са свим околностима систем функционише неометано, имамо довољно лекова, материјала, трудимо се да одговоримо изазову тренутка који није нимало једноставан. Ја поново користим прилику да замолим ваше гледаоце, слушаоце да се придржавају упута које им струка епидемиолошка налаже, као што се ми лично придржавамо и у пословном и у приватном делу живота. Ношење маски, социјална дистанца, избегавање скупова где се налази много људи, било у затвореном или отвореном простору, оно што прописује градски и републички кризни штаб и оно што епидомиолози свакодневно понављају на телевизији. То је свакако метода која нам може олакшати и спречити даље ширење овог вируса међу популацијом. Морамо се навићи да живимо са тим вирусом, јер уколико озбиљно не будемо схватили и приступили својом личном заштитом онда не може ниједан здравствени систем да издржи дуго. Јер ће болнице бити препуњени и можда за неке најтеже случајеве неће бити места да им се помогне. Ми у Панчеву имамо 18 респиратора, тренутно нико није на респиратору од Ковид пацијената, један пацијент је на респиратору са другом индикацијом. Ми имамо довољно респиратора, лекова и материјала, али ако бисмо пустили да се та инфекција рашири, собзиром да имамо тешке клиничке слике и код млађих људи, можемо доћи у ситуацију да, иако сада имамо највише респиратора него икад у историји Опште болнице Панчево, и то не буде довољно“, каже др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

„Те вас молим у име свих наших колега, да се понашамо у складу са ситуацијом и једном озбиљном кризом која је присутна у читавом свету, са којом се и богатије земље тешко боре. Ми можемо да помогнемо и радимо 24 сата без престанка, али једини прави приступ оваквом проблему јесте поштовање мера које препоручујемо“, додаје др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 14. Јул 2020. године