1 2 3 4 5

ВестиКРИПТОРХИЗАМ

Крипторхизам представља несилажење тестиса и њихово заостајање, једнострано или обострано, на путу од абдомена до скроталних врећа.

Учесталост
У око 10% новорођене мушке деце тестиси заостају у абдомену, у око 20% се налазе у ингвиналном каналу а чак у 40% нису још дошли на своје право место, на дно скроталних врећа.

Узрок настанка
Сматра се да је узрок изостанак регулацијског деловања хормона хипоталамусно - хипофизне осовине. Има мишљења да независно од немогућности силажења тестиса постоји претходно и оштећење функције тестиса.

Клиничка слика
Инспекцијом се налази слабије развијена скротална врећа, а палпацијом се ни у лежећем ни у стојећем положају не може напипати тестис. У иреверзибилним, нелеченим случајевима постоји класична слика хипоандрогенизма и стерилитет.

Значај овог поремећаја, пре свега се огледа у последицама које изазива. Тако у случају остајања тестиса у абдомену, због температуре која је већа од нормалне телесне и других разлога - јављају се и ендокрина и репродуктивна инсуфицијенција. Такође, појава веома малигних тумора, семинома и тератокарцинома, 20 до 50 пута је чешћа у случају крипторхизма него у особа са тестисима у скроталним врећама.

Дијагноза
Услед постојања олиго или азоспермије у сперматограму базалне вредности ФСХ (фоликулостимулирајући хормон) су повишене као и одговор ФСХ на стимулацију са ЛХРХ (гонадотропни рилизинг фактор), док је одговор ЛХ (лутеинизирајући хормон) смањен.

Лечење
Да би се осигурали нормалан раст и развој тестиса - лечење започиње рано, најбоље у првој години живота. Прво се даје стимулација гонадотропинима, ако се не постигне силазак тестиса, ради се са успехом, хируршка интервенција фиксације тестиса у скроталну врећу.

Извор: текст преузет са сајта стетоскоп.инфо
датум: 29.10.2021.