1 2 3 4 5

ВестиКројцфелд—Јакобова болест

Кројцфелд—Јакобова болест спада у спонгиоформне енцефалопатије. Ово је веома тешко обољење које увек завршава летално, а јавља се најчешће код старијих људи (преко 60 година).

Узрок настанка
За пренос спонгиформних енцефалопатија одговорни су приони. Установљено је да су приони протеини, без нуклеинске киселине, а иначе су нормални састојци мембрана ћелије. У око 85% случајева није познато како настаје болест (спорадично), у мањем проценту ради се о мутацији гена за прионе, евентуално се може пренети приликом трансплантације са инфицираног човека или током неких терапијских или дијагностичких процедура. Прион се нагомилава у мозгу доводећи до оштећења и пропадања неурона, глиозе и изражене вакуолизације која даје сунђерасти изглед мозга (отуда и назив болести). Болест завршава летално а траје око 4 - 5 месеци.

Клиничка слика
Иницијални симптоми су несаница, депресија, конфузија, промене понашања и личности, проблеми са памћењем, видом и равнотежом. Са напредовањем болести, све је израженија деменција и јављају се миоклонуси. Касније манифестације могу укључивати невољне покрете, халуцинације, губитак координације, измењено стање свести све до коме.

Дијагноза
Поставља се на основу анамнезе, клничке слике, клиничког прегледа, ЕЕГ-а, НМР –а и/или ЦТ-а, биопсије.

Лечење
Нема сепцифичног лечења, терапија је симптоматска.

Извор: стетоскоп.инфо
датум 27.7.2023.