1 2 3 4 5

ВестиЛимфедем

Лимфедем се односи на отоке који се обично јављају у једној од руку или ногу. Иако је чест на само једној руци или нози, понекад је могуће да су натечене обе руке и ноге. Лимфедем је узрокован блокадом у лимфном систему, који је важан део вашег имунолошког и васкуларног система. Блокада спречава исцрпљивање лимфне течности, па се она накупља и настаје оток. Узрокован је уклањањем или оштећењем лимфних чворова као део лечења карцинома. На жалост, не постоји лек за лимфедем, али може се контролирати. Оно укључује марљиву бригу о захваћеном екстремитету.

Лимфни систем је кључан за одржавање тела здравим. Он преноси протеином богату лимфну течност у телу, прикупља бактерије, вирусе и отпадне материје. Ваш лимфни систем носи ту течност и штетне материје путем лимфних судова која ју доводи до лимфних чворова. Отпад се тада филтрира од стране лимфоцита, ћелија које се боре против инфекција, те на крају избацују продукте из тела.
Лимфедем настаје када лимфне жиле не могу направити адекватну дренажу лимфе, обично из руку или ногу. Лимфедем може бити примаран или секундаран. Примаран значи да се може појавити сам, а секундаран да је последица неке друге болести или стања.

Узроци секундарног лимфедема могу бити стања или поступци који оштећују лимфне чворове или лимфне жиле:
• Хирургија – лимфедем се може развити ако су ваши лимфни чворови и лимфни судови уклоњени или смањени. На пример, операција дојке може укључивати уклањање једног или више лимфних чворова из пазуха, у потрази за доказима је ли се рак проширио. Ако преостали лимфни чворови и лимфни судови не могу надокнадити посао оних уклоњених, долази до појаве лимфедема у руци.
• Радиотерапија – зрачење може изазвати ожиљке и упале лимфних чворова или лимфатика, ограничавајући тако проток лимфе.
• Рак – ако ћелије рака блокирају лимфатике, може се појавити лимфедем. На пример, тумор расте покрај лимфног чвора, те тако може постати довољно велик да блокира проток лимфе.
• Инфекција – инфекције лимфних чворова могу ограничити проток лимфе и узроковати појаву лимфедема. Паразити такође могу блокирати лимфатике.

Узроци примарног лимфедема Примарни лимфедем је ретко, наследно стање узроковано проблемима с развојем лимфних судова у телу. Најчешће се јавља код жена. Специфични узроци примарног лимфедема укључују:
• Милроyева болест (конгенитални лимфедем) – наследни поремећај који почиње у раном детињству и узрокује ненормалан развој лимфних чворова, а то доводи до појаве лимфедема.
• Меигеова болест – овај наследни поремећај често узрокује лимфедем у детињству или пубертету, иако се може појавити и у 20-им или раним 30-им годинама.

Симптоми лимфедема укључују:
• Отицање дела руке или ноге, или целе руке или ноге, укључујући и прсте
• Осећај тежине или стезања у руци или нози
• Ограничен опсег покрета руку или ногу
• Бол и нелагода у руци или нози
• Понављајуће инфекције у захваћеном екстремитету
• Задебљање коже на руци или нози
Отеклина узрокована лимфедемом варира од благе (једва уочљива промена у величини руку или ногу), до екстремне (немогућност кориштења захваћеног екстремитета). Ако је ваш лимфедем узрокован лечењем рака, постоји могућност да нећете приметити отеклине до неколико месеци или чак година након лиечења.

На жалост, не постоји лек за лимфедем. Лечење се фокусира на смањење отока и контролу бола. Третмани укључују:
• Вежбе – захтевају разгибавање руке и ноге како бисте покренули кретање лимфе из удова. Такве вежбе не би требале бити напорне нити вас чинити уморнима. Уместо тога, требали бисте се фокусирати на благе контракције мишића у руци или нози. Ваш лекар или физиотерапеут ће вам препоручити вежбе које би вам могле помоћи.
• Бандажа руку или ногу – завоји умотани око целог уда подстичу лимфу да тече натраг из захваћеног екстремитета.
• Масажа – посебна техника масаже, ручна лимфна дренажа, може подстакнути проток лимфе из ваших руку или ногу. Међутим, масажа није за свакога. Избегавајте масажу ако имате инфекцију коже, активни рак, крвне угрушке или конгестивну слабост срца.
• Пнеуматска компресија – ношење рукава преко захваћене руке или ноге који је спојен на пумпу која повремено надувава рукав те тако ствара притисак на ваш уд. Надуван рукав полагано помиче лимфу, те смањује отицање руку и ногу.
У случајевима тешког лимфедема, лекар може размотрити операцију за уклањање вишка ткива с руку или ногу. Такав третман смањује тешка отицања, али хирургија не може излечити лимфедем.

Самопомоћ код лимфедема
Лимфедем може знатно утицати како на физичко, тако и психичко здравље пацијента. Најбољи начин на који се можете суочити с овим стањем је информсање о њему и ономе што можете учинити како би се стање побољшало односно како се не би погоршавало даље.
Редовно одржавајте хигијену захваћеног уда. Ујутро се истуширајте, намажите захваћени уд хидрантним млеком за тело, одрадите препоручене вежбе. Настојте се распитати код вашег лекара смете ли носити компресијвне завоје, те на којих их начин требате умотавати. Увек преко захваћеног уда носите заштитну одећу како бисте избегли оштећење коже. Приликом било какве огреботине, опекотине или угриза инсекта користити антисептик. Избегавати неудобну, уску одећу и обућу која ограничава кретање.
Увиек пазите да вам захваћени уд не буде предуго у једној позицији. Топлота може повећати лимфедем, стога настојте збјегавати наслањање на радијаторе и слична грејна тела.
Ако се бавите послом који захтева много седења, најбоље би било када бисте се сваких 15 минута или пола сата кратко протегнули и прошетали. Распитајте се и о томе смете ли третирати отечени уд масажом. Регулација телесне масе вшком килограма лимфедем може постати изразито напорно стање које вам између осталог може ограничити кретање. Ако имате вишак килограма, након сваког изгубљеног килограма требали бисте осетити олакшање.
Лимфедем је узрокован уклањањем или оштећењем лимфних чворова као део лечења карцинома. На жалост, не постоји лиек за лимфедем, али може се контролисати. Оно укључује марљиву бригу о захваћеном екстремитету.

Текст на основу извора уредила др Милица Kaлкан, Општа болница Панчево.

Извор:
http://biramozivot.rs
fizijatrikiestetik.rs