1 2 3 4 5

ВестиШта је акутна лимфобластна леукемија?

Акутна лимфобластна леукемија представља рак коштане сржи при коме се примордијалне ћелије из којих се развијају крвне ћелије умножавају и заузимају место нормалних ћелија. Дакле, малигне ћелије у овом типу леукемије су лимфобласти који се умножавају. Најчешће се ове ћелије умножавају унутар коштане сржи и на тај начин изазивају анемију, тромбоцитопенију и неутропенију, али се могу умножавати и унутар јетре, слезине и лимфних чворова.

Врло мало се зна о факторима ризика код овог типа леукемије, за разлику од акутне мијелоидне леукемије која може да настане код изложености радијацији. Постоје одређене болести које се доводе у везу са овим типом болести, попут мијелодиспластичног синдрома.

Статистички подаци показују да је акутна лимфобластна леукемија најчешћи тип леукемије код деце. Код одраслих особа, ова болест се ређе јавља него акутнамијлоидна леукемија. Особе мушког пола су нешто чешће погођене него особе женског пола, а ова болест се најчешће јавља у Италији, САД-у, Швајцарској и Костарики из потпуно непознатих разлога.

Како се манифестује акултна лимфобластна леукемија?
Hајчешће се јавља грозница са повишеном телесном температуром, без симптома и знакова инфекција
- често се јавља анемија (малаксалост, умарање, лупање и прескакање срца, бледило)
- као последица тромбоцитопеније јавља се склоност ка крварењу и лакој појави модрица
- код одређеног броја пацијената могу се напипати увећане лимфне жлезде
- честа је појава болова у костима који може да буде и екстремно јак
- може да се јави осећај ране ситости након оброка услед увећане јетре и слезине
- због неутропеније касније се јављају учестале инфекције

Како се поставља дијагноза акутне лимфобластне леукемије?
Анамнеза са клиничком сликом у великој мери помаже приликом постављања дијагноза, али се морају начинити допунска испитивања.
Лабораторијска испитивања показују анемију, тромбоцитопенију и неутропенију. Може да постоји повећање лактат дехидрогеназе и мокраћне киселине у крви. Рендгенски снимци грудног коша и скенер могу да покажу увећање лимфних жлезда и евентуално присуство запаљења плућа.
Биопсија коштане сржи са хистопатолошким, цитолошким и имунохистохемијским анализама су метода златног стандарда и обично потврђују дијагнозу.

Како се лечи акутна лимфобластна леукемија?
Хемиотерапија се спроводи као индукциона (даје се четири, пет различитих лекова) и као терапија одржавања која се даје нешто дуже.
Чест се спроводи и трансплантација коштане сржи.

На жалост, излечење код одраслих постоји код сваког трећег пацијента, а укупна прогноза зависи од старости пацијента, дејства хемиотерапија, постизања ремисије болести након 4 недеље... Код деце је прогноза знатно боља.

Извор: текст преузет са сајта simptomi.rs