1 2 3 4 5

ВестиШта све открива магнетна резонанца?

Магнетна резонанца (МР) незамењива је у дијагностици болести и повреда мозга, кичменог стуба, крвних судова главе и врата и кичмене мождине. Открива мултипле склерозу, Алцхајмерову болест, епилепсију, мождани удар и акутни шлог. Разликује врсте тумора мозга, као и степен њихове агресивности.

Код прелома костију ради се рендгенски преглед, али кад је реч о лигаментима, тетивама, менискусима, мишићима, зглобовима – магнетна резонанца је суверена метода. Осим тога, магнетна резонанца открива све болести жучне кесице и жучних путева. Пре појаве овог апарата није било начина да се уоче промене на танком цреву. Данас се, захваљујући магнетној резонанци, о стању танког црева добијају прецизни подаци.

У свету се ниједна гинеколошка операција не ради без магнетне резонанце мале карлице, а посебно када се сумња на неко малигно обољење. Захваљујући магнетној резонанци, и пре операције лекар може да претпостави да ли је реч о малигној или бенигној промени, које је тумор величине, да ли су захваћени крвни судови, лимфни чворови или околни органи. Савремени модели магнетне резонанце могу да прикажу структуру срца и аорте, анеуризму и друге промене на крвним судовима. Детектују се урођене срчане мане, као и промене на срчаном мишићу изазване срчаним ударом.

Болести и аномалије бубрега, уретера и мокраћне бешике некада су откриване интравенском пијелографијом. Пацијент је излаган штетном зрачењу и морао је да прима контраст. Данас магнетна резонанца открива скоро све болести бубрега, уретера и мокраћне бешике, а потпуно је безбедна за пацијента.

Извор: http://www.simptomi.rs/index.php/vesti-i-zanimljivosti/7320-sta-sve-otkriva-magnetna-rezonanca