1 2 3 4 5

ВестиБАЗАРОМ ЗДРАВЉА ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН МЕДИЦИНСКИХ СЕСТАРА

Поводом Међународног дана сестринства који се обележава 12. маја, одржан је Базар здравља. Медицинске сестре из Дома Здравља Панчево, Опште болнице Панчево и Завода за јавно здравље Панчево, свој дан обележиле су радно јер су организовале превентивне прегледе за суграђане.

Дом здравља Панчево у сарадњи са Општом болницом Панчево, Заводом за јавно здравље Панчево и Мединском школом „Стевица Јовановић“ поводом Међународног дана сестринства организовали су акцију превентивних прегледа за све наше суграђане. Планирано је првобитно било да акција буде организована у Народној башти али време није дозволило и једино решење је било испред Дома здравља. То их није омело у њиховој одлуци да и на свој дан покажу колко су важне, храбре и увек спремне да пруже помоћ и здравствену негу.

„Сваког 12. маја у свету се обележава Међународни дан сестринства у част Флорес Најтингејл која је зачетник модерног сестринства“, каже главна сестра Опште болнице Панчево, Драгана Ђерисило.

„Данас стављамо акценат на промоцију здравља, на превентиву, нашим грађанима пружићемо веома корисне савете“, наводи кординаторка здравствене неге Опште болнице Панчево, Маја Шобот.

„Као и сваке године Завод за јавно здравље Панчево, као и Општински савет здравствених радника Војводине прилкључио се акцији и свако своју службу представља на најбољи могући начин“, каже струковна медицинска сестра ЗЗЈЗ Панчево, Марина Крчадинац.

„Првенствено би хтела да честитам свим сестрама њихов дан који обележавамо заједно и колегијалности које су пружале на организовању оваквих заједничких акција. И даље унапређујемо комуникацију између здравствених радника и наших корисника“, наводи заменица главног техничара Дома здравља Панчево, Снежана Пејчић.

Заједничким снагама, упркос лошем времену, киши, ветру и хладноћи, запослени у овим установама, са осмехом су дочекали наше суграђане, који су дошли да подрже наше колеге и уједно обаве превентивни преглед. Представници свих установa представили су своје службe на штандовима, давали савете грађанима и делили пропргандни материјал.

Грађани су овом приликом могли да измере шећер у крви, крвни притисак, тежину, висину и обим струка на основу чега им је одређен индекс телесне масе, односно процена ухрањености. Урађене су превентивне карте, скрининг на депресију, основне лабораторијске анализе, процена фактора ризика, проценат телесних масноћа. На основу добијених резултата добијали су савете лекара о исхрани физичкој активности и како да брину о свом здрављу и како да предупреде и спрече развој болести или евентуално започну лечење на време.

Као носиоци здравствене неге, медицинске сестре и техничари су често под великим притиском. Један од највећих изазова за целокупно здравство десио се 2019. године када је проглашена епидемија вируса КОВИД-19. Широм света, медицинске сестре и техничари су се нашли на првој линији одбране од вируса, проводећи сате нарадном месту без тренутка предаха, често ризикујући и сопствено здравље зарад добробити друштва. И данас је велики број суграђана искористио прилику да провери своје здравствено стање, закаже превентивне прегледе и добије додатне информације о унапређењу здравља.Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево
датум: 13.5.2023.