1 2 3 4 5

ВестиМениереова болест

Мениереова болест или хидропс лабиринта је болест унутрашњег ува и карактерише се нападима вртоглавице, шумом у ушима и ослабљеним слухом, а настаје због поремећаја микроциркулације у лабиринту ува. Наглувост је промењива, али с временом напредује.

Узрок настанка
Настаје као последица поремећаја продукције или ресорпције ендолимфе у унутрашњем уву, услед чега настаје хидропс (нагомилавање течности) мембранског лабиринта. Сматра се да ова болест настаје као неспецифичан одговор лабиринтног ткива на различите болести и поремећаје у организму:
- поремећај аутономног нервног система
- психогени узроци, премор, психичке трауме
- алергије унутрашњег ува (често на алергене хране), прекомерна употреба кафе и никотина
- поремећај састава електролита и метаболизма воде
- атеросклероза и друге промене крвних судова
хормонски поремећаји

Клиничка слика
Болест почиње нагло, са нападима вртоглавице, праћена гађењем или повраћањем, једностраним оштећењем слуха и шумом у уву. Болесник има утисак да се врти сам око себе, а некада да се предмети окрећу око њега. Напад вртоглавице траје пола до неколико сати или неколико дана. Понекад напади могу да се јаве и два пута у току дана. Сваки напад штети периферне структуре ува па је наглувост све израженија, а осетљивост органа за равнотежу све слабија.

Дијагноза
Поставља се на основу анамнезе, карактеристичног клиничке слике, неуролошког прегледа и аудиолошког испитивања. Аудиограм показује оштећење слуха у почетку у ниским фреквенцијама, а касније и у високим.

Лечење
За време напада и првих дана препоручује се лежање, затим неслана дијета. За санирање акутног напада вртоглавица дају се антивертигинозна средства, вазодилататори, антихистаминици, диуретици и блокада симатикуса. У мирном периоду се утврђује узрок и дају се лекови према врсти обољења и тако се сманује хидропс. Забрањује се употреба дувана и алкохола. Уколико конзервативно лечење не успе, у извесним случајевима препоручује се хируршка терапија.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 2.5.2023.