1 2 3 4 5

Вести20. октобар – Светски дан менопаусе

Период смањења репродуктивне функције женског организма назива се менопаузом. То је природан процес, окончава се уласком у климакс, тј. потпуним престанком менструалних крварења. У основи ове појаве је смањени ниво естрогена, што је последица слабијег одговора јајника на стимулацију посредовану хормонима ФСХ и ЛХ. Но, упркос томе што је ово природан процес, он са собом доноси бројне животне промене које се манифестују у виду здравствених тегоба, те се менопауза може посматрати и третирати као облик класичне ендокринопатије.

Код различитих жена доминирају разне тегобе, а и сам почетак овог процеса је индивидуалан. Најчешће почиње око 45-е године живота, али је немали број жена и раније суочен са симптомима менопаузе. Такође, није ретко забележено и појављивање ових симптома у каснијем животном добу. Ипак, у ретким случајевима бива без пропратних тегоба, већ само манифестовано престанком менструалних крварења.

Сматра се да битну улогу у томе каква ће бити манифестација овог догађаја у животу сваке жене има више чинилаца: да ли је рађала, који су јој коморбидитети, утицаја стреса, али и животне навике попут тога да ли је пушач, колико је физички активна, какв јој је начин исхране итд.

Доминантноа промена у периоду менопаузе је неправилно менструално крварење које постепено прелази у аменореју( изостанак менструације). Поред тога јављају се често: налети врућине (валунзи), нервоза, тахикардија, аритмије, несаница, раздражљивост, смањење тонуса мишића, смањење еластичности и изражена сувоћа коже, сувоћа вагине и сексуална дисфункција, промена ПХ вагине праћена честим упалама мокраћних путева ( па чак и инконтиненцијом ), депресија, остеопороза...

Због овако разноврсних тегоба неопходно је приступити индивидуалном терапијском плану. Најефикаснијим су се показали фитоестрогени ( биљни естрогени) као облик супституционе терапије. Поред њих, често се примењују и антиаритмици, антихипертензиви, антидепресиви....зависно од тога који симптоми доминирају у клиничкој слици. Циљ терапије је побољшати квалитет живота жена у менопаузи и учинити овај физиолошки догађај што неосетнијим и прихватљивијим.

Текст на основу извора уредила др Миломирка Димитријевић, Одељење за пријем и збрињавање ургентних стања

Литература:
1) http://www.peptid.rs/blog/promene-koje-donosi-menopauza/3076
2) http://www.apotekavrbas.co.rs/svetski_dan_menopauze.html

Слика преузета са https://pharmanova.rs/vesti/menopauza-velika-promena-u-zivotu-zene/

Датум 19.10.2022.