1 2 3 4 5

ВестиШта је акутна мијелоидна леукемија?

Акутна мијелоидна леукемија представља малигну болест коштане сржи у којој су прекурсори нормалних крвних ћелија у раним стадијумима умножени и ометају нормалне функције коштане сржи. Дакле, у питању је малигна болест у којој долази до умножавање бласта.

Неколико фактора је доведено у везу са овим обликом леукемије попут мијелодиспластичног синдрома, апластичне анемије, полицитемије, мијелофиброзе, Фанкони анемије, али и Дауновог синдрома, Блумовог синдрома, неурофиброматозе... Такође, постоји јасна веза између дејства радијационог зрачења и овог облика леукемије, пушења и изложености појединим токсинима. Дејство хемиотерапије која се користи у лечењу неких других малигних тумора је такође доведено у везу са овим обликом леукемије.

Статистички подаци показују да се овај облик леукемије знатно чешће јавља у развијеми земљама и то чешће код припадника беле у односу на остале расе. Средње време када се дијагноза поставља је око 70 година, али се може јавити било када током живота. Подједнако су погођене особе оба пола.

Како се манифестује акутна мијелоидна леукемија?
- може да постоји анемија (лупање и прескакање срца, бледило лица, убрзано замарање и малаксалост)
- честа је појава ангинозних болова, па и инфаркта миокарда код старијих пацијената
- код тромбоцитопеније јављају се поткожна крварења, модрице и склоност ка продуженом крварењу
- код неутропеније, постоји повећана склоност ка јављању инфекција
- честа је појава ноћног презнојавања са повишеном телесном температуром
- честа је појава инфекција нарочито горњих дисајних путева, који слабо реагују, или не реагују на антибиотике
- код инфилтрације других органа, захваћени су слезина, јетра, кожа, десни
- код увећане слезине и јетре постоји рана ситост и може се напипати маса у трбуху
- захваћеност лимфних чворова проузрокује њихово увећање

Како се поставља дијагноза акутне мијелоидне леукемије?
Анамнеза са клиничком слико, и објективним прегледом није довољна за постављање дијагноза, али може да помогне да се постави сумња на ово стане.

Потребно је начинити анализу крвне слике са леукоцитном формулом која показује анемију, тромбоцитопенију и неутропенију, као и анализе биохемије, електролита, периферног размаза крви и култура крви.

Дефинитивна дијагноза се поставља на основу биопсије коштане сржи и хистопатолошке, цитолошке и имунохистохемијске анализе.

Како се лечи акутна мијелоластна леукемија?
Лечење овог облика леукемије је хемиотерапијом, а прогноза зависи од старости пацијента, цитолошке природе и присуства одређених мутација, одговора на хемиотерапију...

Извор: текст преузет са сајта simptomi.rs