1 2 3 4 5

ВестиКАКО ПРЕГЛЕДАТИ МЛАДЕЖЕ?

Младежи на кожи захтевају редован самопреглед као и редовно праћење од стране дерматолога због пораста броја меланома. Дерматолог упућује пацијента на који начин се прате младежи применом АБЦДЕ правила као и на шта је потребно обратити пажњу приликом самопрегледа младежа.

Као поуздана и корисна метода у пракси се показала примена дерматоскопије уз помоћ које се са сигурношћу могу дијагностификовати промене на кожи, а нарочито уочити разлика између малигних меланома од других, бенигних промена коже. Дерматоскопија не само да раније открива меланом већ доприноси и откривању и других тумора коже, а самим тим и вишем проценту излечења.

Дермоскопија је дијагностичка метода којом се врло лако, на неинвазиван начин (безболно) врши преглед младежа и пигментних промена на кожи. Преглед се обавља помоћу апарата дермоскопа, који има сопствени извор светла и стакло које увеличава, тако да је могуће анализирати промене које се не виде голим оком, што је веома важно приликом процене потенцијално опасних младежа, где се даље саветује њихово уклањање.

Приликом дијагностике се користи АБЦДЕ правило клиничког прегледа који подразумева визуелно (оком) уочавање следећих карактеристика изгледа и особина младежа:

А--- асиметрија, младеж је неправилног облика

Б---граница, младеж има неправилне ивице, нарецкане према околној кожи

Ц---боја, младеж има зоне смањене или појачане боје тј, пигментације

Д---дијаметар, младеж је већег промера од 6 мм

Е---елевација, младеж се увећава и расте у висину или површински ка околној кожи

Особе са бројним атипичним младежима имају знатно већи ризик за развој меланома, тако да је потребно да долазе на прегледе код дерматолога у редовним временским интервалима. Преглед одстрањеног младежа под микроскопом од стране патолога је обавезан, без обзира којом методом се младеж уклања и да ли се уклања из естетских или здравствених разлога. Особа која примети промене на младежу у смислу неправилног облика промене, неправилност ивице, присуство више боја, промена већа од 6 мм у пречнику, крварење, рана, црвенило, бол, свраб или повреду младежа, треба да обрати дерматологу.

Текст на основу извора уредила др Карличић Мирјана

Извори:

Дерматологија са пропедевтиком, Медицински факултет у Београду, 2010.

https://www.stetoskop.info/kozne-i-polne-bolesti-dermatovenerologija/kako-proveriti-mladez