1 2 3 4 5

ВестиМУЛТИПЛА СКЛЕРОЗА (МС) ЈЕ НАЈЧЕШЋЕ НЕУРОЛОШКО ОБОЉЕЊЕ МЛАДИХ ЉУДИ

Мултипла склероза (МС) је најчешће неуролошко обољење младих људи. Оболевају особе у доби између двадесете и четрдесете године живота, у време кад се људи налазе у личном, породичном и професионалном успону и постижу најбитније ствари у животу.Мултипла склероза болест код већине оболелих карактерише смењивање погоршања и ремисија, различите дужине трајања (од пар месеци, до више година) и то је релапсно – ремитентна форма МС.

Временом, болест поприма прогресивни ток, што значи континуирано брже или спорије погоршање (секундарно прогресивна форма). Најмањи број пацијената од почетка има прогресиван ток (примарно прогресивна форма).Болест је имунолошки посредована, односно постоји патолошки имуни одговор на сопстевене делове нервног ткива као што је мијелин, који је омотач нервних влакана и кључан за спровођење нервних импулса, што је опет основ нормалног функционисања. Стална и понављана оштећења мијелина доводе до демијелинизације, те нервна влакна – аксони пропадају, критичан губитак аксона доводи до неуролошких испада.

Клиничка слика зависи од места оштећења у мозгу и кичменој мождини и врло је разноврсна. Тако, пацијенти могу имати делимичан или потпун губитак вида, дупле слике, трњење или слабости руку или ногу, отежан ход, замор, проблеме са мокрењем, нестабилност… За постављање дијагнозе, поред типичне анамнезе и неуролошког налаза, кључан је и преглед магнетном резонанцом (МР), који омогућава да се види локализација, величина и активност ових оштећења. Погоршања се лече високим дозама кортикостероида, који омогућавају значајно бржи и потпунији опоравак. Свакопогоршање значи трајан губитак великог броја нервних влакана, што временом доводи до губитка различитих функција – хода, равнотеже, координације покрета, вида, контроле сфинктера.

Уколико се пацијенти не лече, на време и адекватном терапијом, највећи број њих, за 20 година при ходу мора да користи штап. Ако се неко разболи са 20 година, то значи да ће са 40 година ходати уз помоћ штапа, што је са становишта једне младе особе и њених ближњих поражавајуће и неприхватљиво. То је само један пример инвалидитета, а они су у мултиплој склерози бројни и сви пођеднако тешки и онеспособљавајући.

Подршку и информације у овој болести можете потражити у удружењима пацијената који болују од мултипле склерозе. МС платформа Србије је удружење пацијената који болују од мултипле склерозе (МС). Али, не само пацијената, већ и њихових чланова породице, пријатеља, неуролога, МС медицинских сестара, као и свих људи добре воље који желе да помогну да се ова болест у Србији лечи на најбољи могући начин, као и да сви пацијенти имају парво на лечење и приступ лековима.

МС платформа се бори да измени два стереотипа везана за МС.
Први је да је болест неизлечива и да се неминовано завршава у инвалидским колицима. Тако је било некада, када нису постојали лекови за МС.
Други стереотип је да не постоји лек за МС. Постоји чак 15 регистрованих оригиналних лекова који мењају ток ове болести, стављају је под контролу и омогућавају квалитетан живот оболелима, где долази до потпуног конзервирања болести и ненапредовања инвалидитета. Битно је са терапијом почети што раније (у року од 3 месеца) и изабрати прави лек у складу са карактеристикама пацијента, карактеристикама његове болести и активности МС.

Детаљније о лековима можете прочитати на сајту МС платформе:
https://msplatforma.org.rs/lekovi/#1558905600567-c1996743-985b

Пружите себи шансу и помозите себи особама које познајете, информишите се. Извор: Стетоскоп.инфо
мултипласклероза.орг.рс
датум: 17.7.2023.