1 2 3 4 5

ВестиМУКОКЕЛЕ

Мукокеле су цистичне творевине, најчешће локализоване у фронталним и етмоидалним синусима, а врло ретко у сфеноидалном и максиларном синусу.

Узрок настанка
По неким ауторима су мукокеле ембрионог порекла, а по другима настају дегенеративним променама једне од жлезда синуса. Већина сматра да су мукокеле последица затварања изводних канала синуса услед трауме, запаљења, малформација и тумора.

Клиничка слика
У мукокели се налази бистра, жућкаста, мало лепљива течност. Накупљањем секрета мукокела расте вршећи притисак на околну кост која се истањује, па чак и ресорбује. У почетку мукокела фронталног синуса не даје никакве симптоме. Својим растом, шири се кроз доњи зид синуса где се јавља избочење, које са растом према орбити проузрокује егзофталмус ( протрузија очне јабучице) и латеропозицију очне јабучице на доле. Покретљивост очних јабучица је очувана.

Код мукокеле етмоидалног синуса тумефакт се јавља у унутрашњем углу ока и уз дуготрајни дакриоциститис настаје латеропозиција булбуса упоље. Код ретке локализације мукокеле у сфеноидалном синусу описане су појаве атрофије видног живца, компликације од стране хипофизе и егзофталмус.

Дијагноза
Поставља се на основу анамнезе, клиничке слике, ОРЛ прегледа, рендгенографијом параназалних шупљина.

Лечење
Лечење је искључиво хируршко. Мање мукокеле се одстрањују стављањем добре дренаже у носну шупљину. Веће мукокеле се радикално оперишу уз облитерацију синуса.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 30.1.20223.