1 2 3 4 5

ВестиМУМПС МЕНИНГИТИС (Вирус заушака)

Приликом инфекције вирусом Мумпса (вирус заушака) може настати и инфекција и запаљење можданица (менингитис).

Узрок настанка
Изазивач је вирус Мумпса, РНК вирус који припада роду „Paramyxovirusa", а породици „Paramyxoviridae", неотпоран у спољашњој средини. Резервоар вируса је човек. Извор инфекције је секрет из носа и ждрела оболеле особе, мада се излучује и урином. Пут преношења је капљични или директан контакт са оболелом особом. Високо је контагиозна болест и велики значај у преношењу имају инапарентни облици болести, који се јављају у 80% случајева.

Клиничка слика
Може се јавити пре отока паротидних жлезди, може и истовремено али је најчешће око 10. дана после повлачења паротитиса (заушке). Понекад може бити једина клиничка манифестација мумпс инфекције. Почетак болести је нагао са повишеном телесном температуром, главобољом и повраћањем. При прегледу болесника присутни су менингеални знаци, адинамија и општи инфективни синдром. Болест траје 3 - 4 дана, а затим долази до постепеног пада температуре и повлачења менингеалних знакова.

Дијагноза
Поставља се на основу епидемиолошких података, клиничке слике и серолошких испитивања. Крвна слика указује на вирусну инфекцију, амилазе у серуму и урину су повишене, а могућа је и изолација вируса на примарним ћелијским културама. Вирус се изолује из пљувачке, урина, ликвора. Приликом лумбалне пункције добија се бистар ликвор чији цитолошки и хемијски налаз одговара серозном менингитису. Идентификација се врши серолошким тестовима: ЕЛИСА, РВК, РИХ, имунофлоресценција.

Лечење
Мумпс менингитиси се лече рехидратационом, симптоматском и витаминском терапијом.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 27.7.2023.