1 2 3 4 5

ВестиНационална недеља здравља уста и зуба

Национална недеља здравља уста и зуба, која се ове године обележава треће недеље маја под слоганом „Сви заједно до оралног здравља“, има за циљ да укаже на важност оралног здравља, као дела општег здравља, да информише становништвo о методама за спречавање оралних болести и пружи подстицај за њихову широку примену. Светска здравствена организација дефинише орално здравље као „стање без хроничног бола уста и лица, без обољења десни, каријеса, губитка зуба, као и без других обољења и стања који ограничавају капацитет особе да жваће, гризе, смеје се, говори и негативно се одражавају на психо-социјално благостање“.

Циљеви обележавања Националне недеље уста и зуба су:
1. Подстицати доносиоце одлука за подршку мерама за унапређење оралног здравља становништва.
2. Мобилисати све секторе друштва на заједничке акције које имају за циљ промоцију орaланог здравља.
3. Мотивисати здрaвствене раднике за спровођење васпитног рада на тему оралног здравља.
4. Утицати на значај оралног здравља као значајне компоненте општег здрaвља и на могућност да се применом адекватних мера добро орално здравље може одржати током читавог живота.
5. Утицати на побољшање уста и зуба деце и на стварање навике правилног одржавања хигијене и примену мера неопходних за очување оралног здрaвља.
6. Допринети да се повећа број људи са очуваним оралним здрављем.

Орално здравље има велики утицај на опште здравље, самопоуздање, проблеме у друштвеним односима, а утиче и на кључне функције као што су спавање и говор. У свету 60-90% школске деце и близу 100% одраслог становништва има зубни квар. Број оболелих од карцинома уста је све чешћи међу мушком популацијом, а потреба дувана и алкохола су глaвни фактори повезани са овим малигним обољењем. Према последњем истраживању из 2013. године, само 8.3% становника Србије узраста 25 година и више има све своје зубе. Становници нижег образовног статуса и лошег материјалног статуса у значајно већем проценту изјаснили су се да своје сопствено здравље оцењују као лоше и у значајно мањем проценту редовно перу зубе.

Мере заштите зуба треба спроводити током читавог живота почевши и пре ницања зуба , тј. током трудноће. Посебно значајна циљнa група за превентиван рад су труднице и деца предшколског и школског узраста код којих се могу спровести скоро све мере заштите сталних и преосталих млечних зуба.
За здрав и блистав осмех је неопходно редовно и правилно прање зуба, језика и образа, правилна исхрана (пожељно је избегавати слаткише, грицкалице и честе оброке након којих нема хигијене), контрола стоматолога макар једном годишње, и у зависности од старости, флуоризација различитим препаратима флуора.

Оралну хигијену или чишћење зуба, неопходно је обављати најмање два пута дневно (ујутру чим се устане и увече када се пође на спавање), а пожељно је након сваког оброка. При оралној хигијени се користи зубна четкица, зубна паста, конац за чишћење међузубног простора или посебне интерденталне четкице. У помоћна средства за одржавање оралне хигијене спадају раствори за испирање уста , електричне четкице, чачкалице. Важно је отклонити све продукте разлагања хране и са чистим зубима отићи на спавање јер је током ноћи смањено лучење пљувачке па бактерије лакше стварају киселу средину која доприноси бржој разградњи зубног ткива.
Правилно прање зуба подразумева правилну технику прања уз добар избор четкице, обавезно коришћење конца за зубе или интерденталне четкице. Важно је да четкица буде од вештачких влакана, мекане или средње тврдоће, како не би оштетила зубе или десни, током чишћења. Четкицу након употребе добро испрати водом и оставити усправљену у држачу да се осуши до следеће примене јер увек треба да се користи сува четкица са пастом, без квашења. Уз редовну употребу, четкицу треба мењати на 2-3 месеца. Пожељно је променити четкицу након прехладе и вирусних обољења јер су на њој остале бактерије и вируси.

Добра хигијена уста и зуба утиче на превенцију многих обољења која често нису везана само за усну дупљу. Најчешћа обољења уста и зуба као што су каријес и параденталне болести последица су и лоше оралане хигијене. Адекватна хигијена уста и зуба чува здравље целе усне шупљине, али и удаљених органа као што су срце и крвни судови, бубрези и зглобови. Очување и унапређење оралног здравља, битан су предуслов за превенцију настанка обољења. Ова међусобна веза значи да лоше здравље усне шупљине утиче на целокупан организам, али и обрнуто, одређене болести и поремећаји утичу на стање зуба и уста. Поједине бактерије и посредници запаљења који се налазе у инфламаторном међузубном ткиву могу бити и узрочници болести различитих органа.

Текст на основу извора уредила др Карличић Мирјана, клинички лекар на одељењу за пријем и збрињавање ургентних стања Опште болнице Панчево

Извори:
1. Завод за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“
2. Институт за јавно здравље Крагујевац
3. Завод за јавно здравље Панчево