1 2 3 4 5

ВестиРасте број оболелих од ковида у панчевачкој болници

Број оболелих у Општој болници Панчево против ковида 19 расте, нажалост све млађи пацијенти са тешким клиничким сликама, а већина није вакцинисана, истиче директор панчевачке болнице доктор Слободан Овука. Он је позвао све који сумњају у ову болест да дођу обуку одело и сами питају оболеле да ли су вакцинисани или не и виде колико је тешко пацијнтима на кисеонику и респиратору.

Србија је међу првима у Европи добила четири врсте вакцина против ковида 19 и била у прилици да вакцинише све који су хтели. Међутим број оболелих расте, посебно међу онима који нису вакцинисани, а клиничке слике су све теже.

– Ми тренутно имамо 170 пацијента који се лече у ковид делу Опште болнице што је велики број са којим се тешко излази на крај.Имамо све млађе пацијенте од 23 па до 90 година. Нажалост у тим млађим групама је проценат вакцинисаних мањи, па је самим тим и исход лечења неизвестан, то нас све онеспокојујуе и овај посао чини тешким. Једини начин да се сузбије да се подигне свест о вакцинацији. Можемо да се угледамо на богатије земље, сви они који су постигли до 80 посто вакцинисаности, односно преко 70 посто даје учинак, каже директор панчевачке болнице др Слободан Овука.

Доктор Слободан Овука истиче да би све било другачије да је вакцинисано више од 70 одсто становништа и зато наводи пример здравствених радника у установи у којој ради.

– Ми то видимо и у Општој болници где је вакцинисано преко 75 посто здравствених радника ми сада имамо дневни расход дневни људи око 15 до 20 процената што је нешто вше од 1 посто. За исти период прошле године ми смо имали и 150 људи ван строја. Када смо успели да вакцинишемо људе ми смо успели да решимо проблем изостанка људи. Захваљући томе сада када неко изостаје је само 1 посто што нам не представља проблем. Ако се тај пример преслика на комплетну популацију када би имали вакцинисани 75 посто имали би и неупоредиво мање новооболелих и тешких пацијента.Имали би времена да лечимо друге пацијенте а не да сви будемо жртве невакцинисаних, антиваксера, неозбиљних људи не знам како да их назовем, али не могу да разумем људе који не верују у оправданост вакцине, после искуства које имамо, истиче др Слободан Овука.

Ко год не верује колико су тешке клиничке слике људи који нису вакцинисани, а лече се на Интезивној нези Опште болнице, слободно нека дође и види, истиче доктор Овука.

– На нашем узорку пратимо поименце сваки дан и број невакцинисаних и број вакцинисаних , може доћи да види од тих неверних Тома добиће и скафандер да уђе и пита те људе да ли су вакцинисани или не. Преко 80 посто најтежих пацијента нису вакцинисани и они заврше на респиратору где је проценат преживљавања веома низак, каже он. Другог лека нема, вакцинација је једини излаз у борби против короне, истиче др Овука. Он додаје да се само са повећањем броја вакцинисаних види светло на крају тунела у борби против ковида.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 18.10.2021.