1 2 3 4 5

ВестиБољи услови за операцију катаракте у Очној болници у Панчеву

И у време короне пацијенти који чекају на операцију катаркте на Очном одељењу Опште болнице Панчево са свим неопходним припремама, интервенцију обаве највише три месеца.

„Најчешћа болест код ока је појава катаракте. Више то није болест старијих људи како је раније било сада се са овом дијгнозом суочавају све млађи људи. Ранијих година на операцију катараке чекало се и до две године на сада је на листи чекања само 200 пацијента", истиче начелник Очне болнице доктор Драган Станковић.

Прошле године у нашој болници оперисано 800 пацијента и ранијих година је било оперисано од 1000 до 600 људи. Једино је 2020. оперисано нешто мање због ковида-19. Катраракта представља најчешћу операцију на људском телу и представља једну епидемију, јер се сада јавља и код млађих људи. Узрок настанка осим старења и генетике није познат.

Савременом ултарзвучном местодом операција катаркте се обавља на одељењу Очне болнице. Такође о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање пацијенти се оперишу и у приватним клиника на исти начин.

Симптоми који указују да се ради о катаркати је постепено слабљење вида, пацијенти описују као да имају мрену. Затим они који су имали наочаре у плусу и биле су им неопходне за читање сада могу да читају без наочара али се не види добро на далеко.

После прегледа офтамолога уз оверен упут заказује се операција. Интервенција се обавља у анастезији и пацијент може истог дана да напусти болницу и да се наредних дана јавља на контролу. Листе чекања на ову интервенцију у панчевачкој Очној болници практично више и не постоје, јер пацијент веома брзо буде оперисан враћа му се вид и враћа се својим животним активностима.

Извор: РТВ Панчево
Општа болница Панчево
датум: 12.1.2022.