1 2 3 4 5

ВестиУ Онколошкој амбуланти Опште болнице Панчево од јануара код 71 пацијенткиње регистрован рак дојке

Прошле године у Онколошкој амбуланти Опште болнице код 132 жене је откривен је карцином дојке.Ове године од јанура регистрована 71 пацијенткиња са овом дијагнозом. Нажалост старосна граница код жена се помера тако да млађе жене све чешће се суочавају са овом дијагнозом.

Рак дојке је најчешћа малигна болест жена у развијеном свету.. Рак дојке настаје када неке ћелије у дојци почну да расту и да се размоножавају без контроле и могу да се прошире по целом организму. Многи од нас сматрају да пошто нас ништа не боли да смо здрави. На сличан начин размишљала је и наша суграђанка Милена Стефединовска чија мајка је живела 103 године и рачунајући на добру генетику није ни помислила да треба да се контролише.

Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје скоро 1.700.000 оболелих жена, док од исте болести сваке године умре преко пола милиона њих. И у Србији је рак дојке најчешћи малигни тумор у женској популацији.

Симптоми који морају бити испитану а могу упозоравати да се ради о карциному дојке су оток у пазушној јами, осип и перутање , равна или увучена брадавица, свраб. Било каква промена у изгледу, величини, текстури коже или температури дојке. Наборана кожа која подсећа на кору поморанџе може бити знак присутног карцинома.Појава бистрог или крвавог секрета из брадавице не мора бити сигуран знак присуства карцинома, али свакако мора бити адекватно испитан, како би се утврдио узрок његовог присуства.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор:РТВ Панчево, 21. септембар 2020. године