1 2 3 4 5

ВестиОдељење урологије добило вредну опрему

Одељење урологије је добило вредну опрему од новца Покрајнског секретеријата за здравство Војводине. Служба урологије је уназад 5 година значајно обновила опрему и уврстила у свој рад нове технике и технологије, што је подигло квалитет услуге ка пацијентима као и квалитет пружања услуга саме ОБ Панчево.

Добили смо Цистослитотриптор (апарат за разбијање камена у мокраћној бешици). Потпуно нова интевенција која сада може да се ради на урологији , до сада се радила импровизована интервенција што је технички било теже за оператора а инструмент са којим се радило се „трошио“ , јер није специфично направљен за ову врсту интервенције. Пацијенти са већом калклулозом мокраћне бешике упућивани су у терциране установе ради решавања тог проблема , што сада даје комфор нашим пацијентима да се лече у свом граду .Такође се радила отворена операција вађења камена , што је теже за самог пацијента јер има рану на стомаку и дузи опоравак.

Добили смо цистоскоп са оптикама + флексибилна биопсиона клешта – сет који служи да уролог добро и чисто види поље које гледа – када ради цистоскопију (преглед м бешике), да клештима може да узме сумњиво ткиво као и делове камена.Изузетно важани иснтрумнети у свакодневном раду уролога како кроз амбулантне цистоскопије тако и на самом одељењу. Основно средство за рад, дијагностику тумора мокраћне бешике, камена у м бешици , стања мукозе м бешике (разни циститиси, краврења) а уз помоћ форцепса узимамо туморско ткиво или саме суспектне лезије у мокраћној бешици за биопсију. Ово је значајна и вредна –скупа опрема која је потрошна и зато је велики значај да смо је обновили ове године.

Трећа велика ставар је Иригациона пумпа за УРОЛОГИЈУ, хистероскопију и лапароскопију. Пумпа је значајни део опреме, јер одржава притисак у м бешици константан када се ради ТУР (трансуретрална ресекција) тумота мокраћне бешике, ТУР простате, када се зауставља крварење у бешици, пумпа омогућава да имамо добру визију када радимо, не праве се коагулуми, нема предистендирања бешике (до сада смо радили ручно –испуштањем вишка воде из бешике), а уместо пумпе имали смо «слободан пад» течности из мокраћне бешике.

Велики значај за све пацијенте, њихова безбедност а и оператор има безбедан и сигуран начин рада. Добра визија код крарећих тумора м бешике, краверће простате, камена у м бешици, код свих ендоскописких операција ( ТУР ТУ бешике , ТУР простате) када са сигрношћу можермо да видимо где и шта ресектујемо , заустављање краврења је прецизније и брже јер имамо добру визију, брз одвод течности као и брже убацивање испирола када имате јасну визију што је у операцијама најбитније. Ова пумпа је једна од најнових модела, јер има могућност брзог одвода и довода течности у току рада.

Служба урологије ће наставити да се развија по најновијим медицинско/технолошким трендовима и водичима добре клиничке праксе и у будуће, захваљујући слуху менаџмента за обноваљањем и улагањем у нове апарете, инструменте и едукације својих запослених.

Извор:ОБ Панчево,01.08.2022.