1 2 3 4 5

ВестиИДИОПАТСКИ ЛОБУЛАРНИ ПАНИКУЛИТИС

Идиопатски лобуларни паникулитис подразумева лобуларне паникулитисе (запаљење поткожног масног ткива) непознате етиологије.

Клиничка слика
Болест се испољава болним еритематозним (црвеним) нодусима (чворовима), пречника 1-2 цм, који се појављују у таласима, на неколико недеља или месеци. Промене су локализоване најчешће симетрично на бутинама и потколеницама, али и на другим деловима тела. Понекад нодуси егзулцеришу и из њих истиче уљана, жућкастомрка течност. После неколико недеља, појединачне промене се повлаче, уз заостајање атрофије поткожног ткива.

Кожне промене праћене су општим симптомима, повишеном телесном температуром, дрхтавицом, боловима у зглобовима и мишићима и слабошћу. Кад запаљење захвати висцералне наслаге масног ткива могу да настану озбиљне компликације. Некроза може да се нађе у срцу, перикарду, јетри, плућима, надбубрежним жлездама, костној сржи, цревима, слезини и бубрезима.

Дијагноза
Поставља се на основу анамнезе, клиничке слике, клиничког прегледа, лабораторијских налаза, хистолошког налаза.

Лечење
Лечење у акутној фази се заснива на примени системских стероида и нестероидних антиинфламаторних лекова, а по потреби и других имуносупресива, антималарика или талидомида.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 28.12.2021.