1 2 3 4 5

ВестиПиларна кератоза

Пиларна кератоза је незаразно обољење коже. Може се некада наћи и под другачијим називом као што је Фоликуларна кератоза или Лихен пиларис, док је у народу познатије као „гушчија кожа“. Тачан узрок настанка промена није утврђен, али је веома могуће да је у питању генетско и наследно обољење, пошто се промене могу наћи и код других чланова породице, а често се јавља код близанаца.

У питању је појава код које је проблем на нивоу фоликула длаке, где због прекомерне производње кератина долази до блокаде и појаве малих бубуљица величине чиодине главе. Ове бубуљице су обично боје коже или могу бити црвенкасте када се јаве код особа светле пути или браонкасте код особа са тамнијом кожом. Ова блокада доводи до задебљања коже и осећаја да је кожа храпава и груба на додир, па подсећа на ренде и пореди се са најеженом кожом. Обично се јавља на спољашњем горњем делу надлактица, на бутинама и глутеалном делу, али се може некада јавити и на лицу. Пацијенти се обичне не жале на субјективне тегобе, мада се у комбинацији са сувом кожом може јавити осећај свраба, а када се промене интензивно чешају може доћи и до упале коже, која је тада идеално улазно место за настанак секундарне бактеријске инфекције. Промене се често виђају код деце и адолесцената, а посебно код девојака са акроцијанозом, код којих постоји контракција малих крвних судова у кожи, што као последицу даје хладноћу и плавкасту пребојеност коже шака.

Промене се обично погоршавају у зимским месецима када је ниска влажнос, али се по правилу побољшавају у летњим месецима и при сунчању. Пиларна кератоза се може јавити као изолована промена, али се често јавља као пратећа појава неких алергија и атопијског дерматитиса.

Лек за пиларну кератозу не постоји, али се симптоми могу држати под контролом што даје задовољавајуће резултате. Неопходно је придржавати се одређених правила у вези неге коже, јер оваква кожа захтева додатну негу. Потребно је редовно наношење препарата за хидратацију који су провереног састава и који може да задовољи све потребе такве коже. То су углавном креме и лосиони са уреом, једним од природно влажећих фактора у самој кожи. Уреа има одлику да везује воду за кожу и на тај начин је хидрира, а има и кератолитичко дејство, па је идеална за благи пилинг коже која је овде задебљала и перута се. Може се користити и рукавица или сунђер приликом купања како би се тај орожали слој лагано скидао. Само обољење није озбиљно, али код изражених промена проблем може бити више естетске природе, када доводи до проблема са самопоуздањем, нарочито када су промене на лако уочљивим местима.

Текст приредила др Тијана Брадић Бркић, специјализант дерматовенеролошког одсека Опште болнице Панчево

Извор: "Дерматовенерологија са пропедевтиком", група аутора