1 2 3 4 5

ВестиПовратак нормалног менструалног циклуса након побачаја

Када после спонтаног побачаја можете да да очекујете нормализацију менструалног циклуса и овулацију?

Менструацију не можете да добијете док ваше тело не схвати да више нисте у другом стању – а да би се то догодило, сав hCG мора да изађе из вашег организма. А да би се hCG изгубио, постељица мора у потпуности да се одвоји од зида материце (или да буде одстрањена дилатацијом и киретажом). Кад hCG потпуно нестане (потребно је да прође десет дана од одвајања постељице да би hCG био на нули), можете очекивати да ћете поново добити менструацију кроз четири до шест недеља (уколико су вам циклуси били редовни пре зачећа), док се овулација јавља од две до четири недеље након што је hCG пао на нулу.

Али немојте да рачунате те недеље од првог дана када сте приметили неколико тачкица крви или почели да крварите. Потребно је да прође једна или две недеље (чак и више) од почетка побачаја да би се постељица одлубила и да би се догодио тај значајни хормонски преокрет (ви нећете приметити те промене, само ћете видети да континуирано крварите). То значи да не морате да бринете уколико нисте добили менструацију шест недеља од првог дана крварења због побачаја. Сачекајте још недељу-две пре него што одете код гинеколога. Менструацију ћете добити сваког тренутка.

Још нешто треба да имате на уму: ако је до побачаја дошло крајем првог триместра или у другом триместру, у организму имате велику количину hCG-а (ниво hCG-а расте с напредовањем трудноће) – а то значи да му треба више времена да потпуно нестане и, сходно томе, проћи ће мало Више времена пре него што поново добијете менструацију.

Постоји још један разлог за кашњење циклуса: код неких жена минијатурни делићи ткива постељице остају у материци после побачаја (а још реде и после дилатације и киретаже). Ако се то и вама десило, крварење ће полако престати, али ће се обновити за само неколико дана (или чак за недељу-две). То крварење још увек није менструација – то је наставак спонтаног побачаја. А то значи да праву менструацију можете очекивати најмање четири недеље после потпуног завршетка спонтаног побачаја (другим речима, четири недеље након што се цела постељица одвојила од зида материце). Мада је такав развој догађаја нормалан (иако неуобичајен), јавите се гинекологу да бисте били мирни. Ако вам се ниво hCG-а спустио на нулу, а ви још имате само тачкасто крварење, лекар ће вам можда дати ињекцију провера или неку другу врсту прогестерона да би навео ваше тело да помисли како је време за менструацију и нормално успостављање менструалног циклуса. Наравно, уколико поново почне обилно крварење, хитно се јавите лекару.

Иако повратак менструације може да значи да поново имате овулацију, то није сасвим сигурно. Разлог лежи у томе што после побачаја један циклус или више њих могу протећи без овулације. Да бисте открили да ли вам се успоставила нормална овулација, мораћете поново да почнете да мерите базалну температуру.

Извор: симптоми.рс
датум: 26.9.2022.