1 2 3 4 5

ВестиПопречни и коси положај плода

Попречни положај плода подразумева када се уздужна осовина труднице и уздужна осовина плода налазе под правим или приближно правим углом. Другачије речено кичма фетуса са кичмом мајке заклапа угао од око 90 степени.

Ако се глава фетуса налази у левој илијачној јами труднице то је први смештај плода,насупрот томе говоримо о другом смештају плода. Коси положај плода (ситус облигус фетус), је онда када уздужна осовина труднице и уздужна осовина плода, односно њихове кичме се налазе под оштрим углом.

Коси положај се пре или касније промени у уздужни, што је чешћа појава, или у порпечни што је ређе. Овај положај се из тих тазлога зове и транзиторни, пролазни положај плода,стога је мање занимљив акушерима.

Инциденца попречног пложаја плода је око 0,5%, у ранијим стадијумима трудноће пре 32 недеље гестације, чешћи је, зато што је тада плод мање телесне масе, самим тим је лакше покретљив у амнионској шупљини.

Узроци који доводе до попречног положаја плода:

Најчешћи разлог је у скраћењу уздужног пречника материце, те нема довољно простора да плод заузме уздужни положај. Код плаценте превије или предњачеће постељице попречни положај је веома учестао.

Код урођених аномалија материце или код двороге материце,затим миоми,тумори,цисте,повећана количина плодове воде... Дијагноза би требало да се постави већ приликом инспекције.Леополдових хватовима уколико трудница није гојазна дијагноза се поставља без грешке.Тонови плода се се чују око пупка.Вагиналним прегледом се кроз дилатиран грлића палпира раме плода.Ултразвучним прегледом се само потврђује раније постављења дијагноза попречног положаја плода. Занемарени попречни положај плода је када прилком регуларних матерналних контракција долази до спонтаног прснућа плодових овојака и испадање ручице, у том случају треба брзо реаговати и порођај завршити оперативно. Царски рез је начин завршавања порођаја попречног положаја плода.

Извори: уџбеник за студенте медицине група аутора

Др Еми Шефити , ГАО ОБ Панчево