1 2 3 4 5

ВестиПОЛИУРИЈА

Полиурија је симптом код многих обољења и означава излучивање мокраће у количини већој од 3 литра у 24 сата.

Узрок настанка
Полиурија се јавља код дијабетес мелитуса, дијабетес инсипидуса, полицистичне болести бубрега, болести српастих ћелија, пијелонефритиса, амилоидозе, Сјoгреновог синдрома, мијелома и др.

Клиничка слика

Полиурију прате најчешће ноктурија (учестало ноћно мокрење) и компензаторна полидипсија (појачана жеђ). Уз то се јављају и симптоми основног обољења:

Дијабетес мелитус - класични симптоми као што су полиурија, жеђ, помућење вида, парестезије и слабост су манифестације хипергликемије и хиперосмотске диурезе и присутне су у оба типа дијабетеса. Хроничне инфекције коже, усне дупље, генерализовани пруритус, гљивични вулвовагинитис у жена и баланитис у мушкараца могу указивати на постојање дијабетеса.

Дијабетес инсипидус - три симптома су доминантна: полиурија (прекомерно лучење мокраће), ноктурија (учестало ноћно мокрење) и компензаторна полидипсија (појачана жеђ). Код деце се може појавити енуреза (невољно мокрење). Величина диурезе може изнети 5 - 20 и више литара за 24 сата, урин је светле боје, мале специфичне тежине и осмоларности, а болесник мокри сваких 30 - 60 минута у току дана и ноћи. Тешка дехидратација се јавља у случајевима када је механизам жеђи оштећен или ако болесник одбија да уноси течност. У случајевима дехидрације у крви се налази хипернатремија, а клинички појављују симптоми: главобоља, мука, повраћање и конфузија. Иначе, болесници се жале на сталан осећај умора и поспаност, јер су принуђени да се током ноћи често буде због пијења воде и мокрења, а често пате и од опстипације (затвора) због скоро потпуне ресорпције воде из црева. Могу постојати и други знаци оштећења хипоталамуса (полифагија-појачана глад, хиперсомниа-поспаност, хипертермија и др.), а у случају туморске етиологије и одговарајућа симптоматологија.

Полицистични бубрези - у око две трећине оболелих притисак је повишен. Учесталост хипертензије расте са смањењем бубрежне функције. Бол у слабинама и трбуху се среће код половине оболелих а изазван је цистичним увећањем бубрега. Акутни бол може да укаже на крвављење у цисти, опструкцију (угрушком или каменом) или инфекцију (праћен температуром). Масивна хематурија (крв у мокраћи) је први симптом болести и настаје због руптуре крвних судова зида цисте, ређе због камена. Уринарна инфекција је честа, посебно код жена. Такође честа је и бубрежна калкулоза због застоја урина у цистама.

Бубрежна инсуфицијенција је прогресивна. Прогресија је спора, а повишен крвни притисак је фактор који убрзава пропадање бубрежног паренхима.

Дијагноза
Поставља се на основу анамнезе, породичне анамнезе, клиничког прегледа, теста дехидрације, лабораторијских анализа, ултразвука и ЦТ-а.

Лечење
Лечи се основно обољење које је узроковало полиурију.

Извор: стетоскоп.инфо
датум 26.4.2023.