1 2 3 4 5

ВестиПовреде уха

Повреде ува могу да захвате само спољње, средње или унутрашње уво, или су комбиноване тако да обухватају више регија. Повреде усне шкољке најчешће су узроковане дејством оштре или тупе механичке силе, а реде су последица физичких и хемијских фактора. Према степену оштећења, механичке повреде могу бити отворене и затворене.

Отворене повреде усне шкољке настају као последица оштре механичке силе. То су најчешће ситне повреде на кожи (посекотине), затим мања или већа оштећења свих ткива, а изузетно долази и до потпуног одсецања целе усне шкољке. Парцијалне или тоталне ампутације најчешће се дешавају при аутомобилским несрећама или су последица повреда на раду.

Компликације код ових повреда могу настати ако се благовремено не примени адекватна антибиотска терапија. Начешће се развија запаљенски процес коже, хрскавице и њеног површног слоја, што може да има за последицу појаву мањих или већих деформитета усне шкољке.

Лечење ових повреда зависи од њиховог обима. Обрада ране се врши према хируршким принципима, шије се само кожа и то максимално штедећи. Осим тога треба дати антибиотску терапију и АТ заштиту.

Затворене повреде усне шкољке настају услед дејства тупе механичке силе. Оштећење карактерише појава излива и накупљања крви (отхематом) између хрскавице и њеног површног слоја (перихондријума).

Клиничка слика
Клинички се повреда манифестује праменом конфигурације усне шкољке. Она је отечена, а на њеној предњој страни виде се модрикаста, безболна и еластична избочења различитог степена. У почетку болесник најчешће нема субјективних тегоба и ове промене може случајно да примети или да му неко други на то скрене пажњу. Као последица хематома може се развити асептичка некроза хрскавице, а појавом секундарне инфекције могу настати запаљенски процеси усне шкољке.

Терапија
Лечење је хируршко и састоји се у инцизији која се изводи на највећем удубљењу нормалне конфигурације усне шкољке на којем се налази хематом. Пункција хематома може бити успешна ако се примени у почетној фази (пре коагулације крви) и у условима апсолутне асепсе. Међутим, при овој интервенцији постоји могућност за уношења инфекције и појава запаљенских процеса. Приликом поменутих интервенција увек се ставља компресивни завој. Антибиотска терапија се даје у циљу спречавања инфекције.

Извор: simptomi.rs