1 2 3 4 5

ВестиПромуклост од неколко дана не треба да нас забрине, али ако траје више од две недеље треба да се обратимо лекару

„Промуклост која траје више недеље не треба игнорисати, већ потражити помоћ лекара који ће утврдити да ли се ради о безазленом отоку гласних жица, који се лако лечи, или су у питању промене које могу указати и на малигна обољења", истако је начелник ОРЛ одељења, доктор Вељко Божић.

„Промуклост од неколко дана не треба да нас забрине, али ако траје више од две недеље треба да се обратимо лекару и да нас погледа лекар специјалиста. Међутим, последњих недеља доста је пацијента који се лекару јављају због промуклости, а у питању су отечене гласне жице", разлог томе објаснио је др Вељко Божић, начелник ОРЛ одељења.

„Вируси изазивају запаљење усне дупље и горњих партија дисајних путева, то је веома битно јер долази до отока гласних жица које када су отечене, слабије се покрећу и изазивају промуклост. Када су гласне жице отекле, терапија је симптоматска и то прође за десетак дана. Ако је бактеријска инфекција, дајемо антибиотик и то држимо под контролом", каже др Вељко Божић, начелник ОРЛ одељења.

„Промуклост која траје више недеље може бити знак и озбиљније болести зато је важно доћи на преглед. Пуно већи проблем су бенигне израслине, чворићи, али није ни то страшно док се не појаве малигне промене, наглашава др Вељко Божић, начелник ОРЛ одељења.

„Важно је проверити промуклост која траје више недеља, али и генерални савет- пушење је свакако један од фактора који може да утиче на развој малигних болести". Доктор Божић напомиње да су сви пацијенти које је оперисао са малигним променама били пушачи.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево
датум: 6.3.2024.