1 2 3 4 5

ВестиПулмолошка служба ОБ Панчево и КОВИД-19 инфекција

2020. године регистрован је први случај КОВИД-19 инфекције у Србији. Ова, до тада потпуно непозната инфективна болест, примарно је дефинисана као респираторна. РТГ дијагностика је показивала плућа као „млечно стакло“, те су пулмолози важан део медицинског тима у лечењу ове инфекције.

Наша установа је све време, као и сада, укључена у КОВИД-19 систем.

У почетку су пацијенти, који су захтевали хоспитализацију, имали веома тешку клинички слику. Фебрилност, лоша сатурација, поремећај фактора коагулације, поремећај у крвној слици, РТГ снимак плућа, која се на снимку готово нису ни видела, смештани су у павиљоне ОБП који су били у Ковид систему, а у колико се стање пацијенту погоршавало, неретко су били смештани у јединицу интензивне неге. Свакодневно су праћени витални параметри и о пацијентима су бринули тимови лекара и медицинских сестара техничара. Болница је подељена на црвену и зелену зону. Лекари и техничари коју су радили у црвеној зони били су заштићени опремом која их је штитила од заразе. Опоравак заражених пацијената је био дуг. Нажалост, било је и смртних исхода. Након две године, ова болест прелази у системску што би значило да напада и остале органе: мозак, срце, плућа, дигестивни тракт, крвне судове, бубреге.

У пулмолошкој служби тренутно леже пацијенти на које је ова инфекција оставила трајне последице, те су плућа оштећена и они имају све чешћу потребу за кисеоничном потпором, па су због тога и хоспитализовани. Редовно им се прати сатурација, раде капиларне и артеријске гасне анализе, радиолошка дијагностика плућа, а у лечењу се укључују и остали специјалисти попут кардиолога, неуролога, анестезиолога...

Приликом отпуста пацијентима се даје савет у вези са редовном контролом и имунизацијом која им је доступна у оквиру превенције ове болести.

Литература: КОВИД 19+, Марко Видојковић