1 2 3 4 5

ВестиПРЕЛОМ РАДИЈУСА НА ТИПИЧНОМ МЕСТУ (fractura radii loco typico)

Радијус је једна од две кости подлакице и налази се са спољашње стране у односу на улну. Прелом на типичном месту радијуса (или дистални преломи радијуса) су једни од најчешћих прелома уопште са око 15% свих прелома и најчешће се налазе код одраслих особа, али се могу наћи и код млађих особа и код деце. Прелом се најчешће налази на око 3цм изнад зглоба ручја.

Типичан прелом радијуса настаје када особа пада на руку, којa је испружена и екстензирана у зглобу ручја (пада на дланове). Код млађих особа, потребна је већа сила да би дошло до овог прелома, док се код старијих често доагађа пад приликом хода са дочекивањем на шаке.

Прелом радиуса на типичном месту може да буде вангзлобни (екстраартикуларни) и унутарзглобни (интраартикуларни) што у великој мери компликује природу стања.

Симптоми и знаци прелома радијуса на типичном месту најчешће су- појава бола у пределу доњег дела подлактице и зглоба ручја, појава отока, постоји ограниченост покрета у зглобу ручја, постоји деформитет у виду бајонета подлактице када се рука гледа спреда,гледано са стране, деформитет је у виду виљушке ; због релативне близине тетива и неуроваскуларних елемената, могуће су компликације повреда, нарочито код померања коштаних фрагмената.

Анамнеза са клиничком сликом и објективним прегледом је довољна да се посумња на ово стање.Потребно је начинити рендгенски снимаk подлактице са зглобом ручја, у два правца како би се дијагноза дефинитивно потврдила.Уколико су преломи компликовани и захватају зглоб ручја, може се начинити скенер (компјутеризована томографија).

Лечење се спроводи успостављањем анатомског односа измедју костију (репозиција) са гипсаном имобилизацијом која се носи око 5 недеља.Хируршко лечење долази у обзир код нестабилних прелома које није могућне репонирати конзервативним путем, као и код компликованих прелома.

Текст на основу извора уредила др Јована Маринковић, Општа болница Панчево, Одељење за радиолошку дијагностику.

Извор-Симптоми.рс