1 2 3 4 5

ВестиРАК ЈЕТРЕ (КАРЦИНОМ ЈЕТРЕ)

Јетра је орган величине лопте за рагби који се налази у горњем десном углу трбуха, испод дијафрагме. Рак јетре настаје у ћелијама јетре.

Постоји неколико врста канцера који се могу формирати у јетри. Најчешћи је хепатоцелуларни карцином који се формира у доминантним ћелијама јетре - хепатоцитима. Друге врсте рака јетре, попут интрахепатичког холангиокарцинома и хепатобластома, много су ређе.

На јетри су чешће метастазе, него примарни канцер. Рак који се јавља у другим органима - плућа, дојка, дебело црево - а потом се прошири на јетру, сматра се метастазом. Ова врста рака назива се по органу у којем је и започет - попут метастатског карцинома дебелог црева, како би се описао рак који почиње у дебелом цреву и шири се у јетри.

Узроци настанка карцинома јетре нису довољно познати. Оно што је познато је да више фактора утиче на његов настанак. Хроничне болести јетре су предуслов за појаву овог типа карцинома. Инфекција вирусом хепатитиса Б и хепатитиса Ц може имати улогу у настанку карцинома јетре, поготово ако је инфекција овим вирусом настала у раном детињству или у интраутерином периоду (период у мајчином стомаку). Микотоксини који се појављују у буђи (нпр. код нехигијенски складиштене хране) такође спадају у предиспонирајуће факторе. Чињеница је да више фактора делује у настанку ове болести, генетски, имунолошки, карциногени...
Понекад је готово немогуће утврдити разлог настанка карцинома јетре.

Фактори ризика који доприносе настанку примарног карцинома су следећи:
- Хронична инфекција вирусом хепатитиса Б и хепатитиса Ц.
- Цироза јетре. Ово прогресивно и неповратно стање узрокује стварање ожиљака на јетри и повећава шансу за развој рака јетре.
- Дијабетес. Особе са дијабетесом склоније су обољењима јетре.
- Одређена наследна обољења јетре, као што су хемохроматоза и Вилсонова болест.
- Масна јетра. Гомилање масти у јетри може узроковати рак јетре.
- Афлатоксини. Афлатоксини су отрови из плесни који расту на усевима који се лоше складиште. Усеви, попут житарица и орашастих плодова, могу бити контаминирани афлатоксинима и они се могу наћи у храни направљеној од ових производа.
- Претерана употреба алкохолних пића.

Многи пацијенти немају готово никакве симптоме код примарног канцера јетре. Примарни карцином јетре најчешће има исте клиничке манифестације, оне су следеће:
- нагло губљење килограма
- губитак апетита
- бол у горњем делу трбуха
- мучнина и повраћање
- жутица
- отицање стомака
- беле столице
Уколико имате било који од наведених симптома одмах закажите преглед код гастрохепатолога.

Дијагноза и одређивање обима канцера
За постављање дијагнозе се користи више метода. Одређивање алфа 1 глобулина у серуму је значајан параметар. Вирусни маркери за хепатитис Б и Ц такође. Ултразвучни (ехосонографски) преглед, радиоизотопске методе, компјутеризована томографија, ангиографија хепатичне артерије, магнетна резонанца и наравно биопсија су дијагностичке методе којима се може открити и потврдити карцином јетре.

Када је рак јетре дијагностикован, доктор ће радити на томе да одреди обим (стадијум) рака. Различитим тестовима одредиће се локација рака и да ли се он проширио на друге органе. Ово је важно како би се одредио поступак лечења и спречавања даљег ширења болести.

Битан услов за лечење ове болести је рано откривање. Превентивне мере подразумевају заштиту од вируса хепатитиса Б и Ц, рад на сузбијању алкохолизма, хигијена складиштења намирница. Лечење је веома комплексно и захтева учешће специјалиста различитих медицинских грана (хепатолога, онколога, радиолога, патолога..).

Примарни карцином третираће се на неки од следећих начина: хирушки, локализованим третманом, радиотерапијом, лековима, имунотерапијом, хемиотерапијом, палијативном терапијом.

Прогноза је лоша, поготово ако се ради о узнапредовалој болести или присуству метастаза у удаљеним органима.

Извор: текст преузет са сајта stetoskop.info