1 2 3 4 5

ВестиРАК ЈЕЗИКА (КАРЦИНОМ ЈЕЗИКА)

Као и код свих малигних тумора узрок није тачно познат, чешћи је код старијих мушкараца уз хроничну иритацију, пушење и конзумирање алкохолних пића.

Карцином се са језика веома брзо шири ка поду уста, тако да захвата и лингвалну површину доње вилице. Присутан је јак fetor ex ore (непријатан задах из уста) у узнапредовалом стадијуму, покрети језика су ограничени и при покретима према напред долази до девијације језика ка болесној страни. Услед секундарне инфекције језик је отечен. Отежани су говор и гутање. Позитиван налаз у регионалним лимфним жлездама је присутан у око 70% случајева. Карциноми језика врло брзо метастазирају у регионалне лимфне жлезде и то најчешће ретромандибуларно, тако да појава метастазе ове локализације може често да буде и први разлог јављања лекару.

Дијагноза се поставља се на основу клиничке слике, бипосије промена и патохистолошког налаза.

Лечење је хируршко (екстирпација тумора, реконструкција локалним и удаљеним режњевима и дисекција врата), ирадијационо и цитостатско. Потребна је посебна нега ових пацијената због онемогућене исхране у непосредном постоперативном периоду.

Извор: текст преузет са сајта stetoskop.info