1 2 3 4 5

ВестиРАК ПЕНИСА (КАРЦИНОМ ПЕНИСА)

Етиолошки се повезује с недостатком хигијене, фимозом и задржавањем смегме унутар препуцијума, као и пристуством Хуманих папилома вируса. Обрезивањем се готово потпуно заштићује од овог обољења пениса. Карциному могу да претходе промене као што су: псеудоепителијалне кератозе, баланитис, balanitis xerotica obliterans, кондиломи и др.

Болесници са карциномом пениса често одлажу јављање лекару када примете прве промене, углавном покушавају сами да санирају промене различитим кремама и лосионима. Тако одлажу праву дијагнозу и по годину дана.
Болест обично захвата гланс и препуцијум, а врло се ретко налази на телу пениса. Најчешће почиње као безболна лезија која се поступно шири када захвата дубље ткива, а може да захвати и лимфне и крвне судове. Лезије могу бити различитог изгледа, у виду папуле, пустуле, велике израслине или дубоке улцерације. Карциноми већи од 5 цм често метастазирају у регионалне лимфне чворове. Метастатски стадијум прате слабост, губитак телесне тежине, замор. Касно даје и удаљене метастазе у плућа, јетру, кости или мозак. Најчешћи хистолошки облик рака пениса је планоцелуларни карцином.

Код површинских, почетних тумора пениса без захваћености лимфних чворова, могућа је комплетна ремисија у више од 90 % случајева, док се величином тумора и захваћеношћу лимфних чворова смањује прогноза.
Поставља се на основу прегледа, биопсије и патохистолошког налаза.
Веома је важан самопреглед пениса. Сваку промену на глансу, па и саме боје, треба помно прегледати. Тамносмеђе пеге на главици пениса или на препуцијуму треба контролисати. Пенис треба ухватити при врху с леве стране и повући до највеће напетости, отприлике на дужину коју достигне при ерекцији. Код било какве промене се треба што пре јавити лекару.

У почетном стадијуму болести подузима се парцијална ампутација пениса, а ако је тумор већи од 2 цм, потребно је учинити ампутацију гланса пениса. Уколико су захваћени ингвинални лимфни чворови, потребно је учинити њихову хируршку дисекцију. Терапија зрачењем примјењује се у почетним стадијумима болести, посебно код млађих мушкараца, а препоручљиво је пре зрачења учинити циркумцизију како би се смањиле компликације током терапије. Мали површински тумори добро одговарају на радиотерапију, а хемотерапија се примјењује у случајевима узнапредовалог рака пениса.

Извор: текст преузет са сајта stetoskop.info