1 2 3 4 5

ВестиШта је ретроперитонеално крварење (haemorrhagio retroperitonealis)?

Ретроперитонеални простор је простор који се налази иза трбушне марамице и кроз њега пролазе највећи крвни судови у организму (абдоминална аорта и доња шупља вена).

Поред ових крвних судова, у овом простору се налазе надбубрежне жлезде са бубрезима, мокраћни канали, мокраћна бешика, ректум, део дванаестопалачног црева, панкреаса и дебелог црева.

Готово било који од ових органа може бити узрок појаве крви и стварања хематома у овом простору, али ретроперитонеална крварења и хематоми најчешће настају као последица повреде трбуха, руптуре анеуризме абдоминалне аорте (прснуће проширеног дела абдоминалне аорте), приликом употребе антикоагулантних лекова (лекови који спречавају згрушавање крви). Повреде и руптуре највећих крвних судова у трбуху (руптура анеуризме абдминалне аорте и повреде доње шупље вене) су повезане са великим крварењем и имају велики мкорталитет, чак и поред адектавног хируршког лечења.

Који су симптоми и знаци ретроперитонеалног крварења?

Симптоми и знаци крварења у ретроперитонеалном простору зависе од величине крварења и од органа који је погођен, а најчешће су:
- болови у слабинском делу леђа и у трбуху
- може се јавити модра пребојеност коже у пределу леђа, или тачкаста крварења
- могућа је појава хипотензије (бледило, малаксалост, убрзан пулс, убрзано дисање) која настаје услед губитка крви
- могућа је појава хиповолемијског шока (узнемиреност, презнојавање и губитак свести)

Како се поставља дијагноза крварења у ретроперитонеалном простору?

Анамнеза са клиничком сликом није довољна за постављање дијагнозе ретроперитонеалних крварења. Некада је постављање дијагнозе посебан изазов, што може, у великој мери повећати морталитет пацијената.

Ултразвук трбуха, код већих колекција крви, показује присуство хематома у ретроперитонеалном простору, или присуство течности у трбуху.

Скенер (компјутеризована томографија) и нуклеарна магнетна резонанца обично помажу у постављању тачне дијагнозе.

Лабораторијске анализе крви показују поремећен електролитни баланс, смањен хаматокрит и снижене нивое хемоглобина, који настају услед губитка крви.

Како се лечи крварење у ретроперитонеалном простору?
Лечење крварења у ретроперитонеалном простору је најчешће хируршко и подразумева проналажења узрока крварења и адекватну интервенцију. Код великих крварења, и поред адекватне и правовремене терапије, морталитет је прилично висок.

Извор: Simptomi.rs