1 2 3 4 5

ВестиРучно одлубљивање и одстрањивање постељице

Ручно одлубљивање и одстрањивање постељице се врши ако постељица није спонтано порођена, ни након 30 минута од рођања детета, код јаких крварења, и уколико на материци постоје ожиљци од претходних операција.

Интервенција се изводи у краткотрајној интравенској анестезији. Испразни се мокраћна бешика уз помоћ уринарног катетера,пацијенткиња се постави у одговарајући гинеколошки положај. Акушер десном руком која је у акушерском ставу, прстима намештеним у виду конуса, улази у вагину до материчног ушћа. Левом руком се преко предњег трбушног зида хвата дно материце и потискује надоле и позади. Истовремено десна рука која путује дуж пупчане врпце доспева до постељице, улнарном страном се продре између зида материце и постељице.Тестерастим покретима се материца одваја полако од места инсерције. Када је постељица потпуно одлубљена она најчешће сама склизне поред руке и испадне напоље. Ако се то не догоди онда се руком повлачи пажљиво пупчаник, па се на тај начин покуша екстракција постељице из материчне дупље. Десном руком се затим се још једном направи детаљна експлорација материчних зидова, и провери се да ли се миометирјум контрахује. Ако је материца празна и ако се контрахује, рука се извлачи и на тај начин је интервенција завршена.

Након тога се породиљи обавезно ординира антибиотик, као и утеротоници. Обавезан је УЗ преглед пре отпуста из болнице. Уколико се интервенција радила због крварења, а након саме интервенције не долази до успостављања коректне хемостазе, приступа се инструменталној ревизији кавума материце, помоћу кирете.

Др Емир Шефити ; ГАО ОБ Панчево

Извори: Уџбеник за студенте медицине група аутора